Vietnam'da Yagi Tayfunu nedeniyle ölenlerin sayısı 197'ye yükseldi, 128 kişi kayıp Vietnam'da Yagi Tayfunu nedeniyle ölenlerin sayısı 197'ye yükseldi, 128 kişi kayıp

BEİJİNG, 28 Ağustos (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanı ve Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Wang Yi, Salı günü Çin'in başkenti Beijing'de ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Çin-ABD stratejik iletişim görüşmelerinin yeni turuna başladı. Aynı zamanda ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Büro Üyesi olan Wang, görüşmenin ana konusunun iki ülke liderince San Francisco'da üzerinde mutabık kalınan ortak uzlaşıları hayata geçirmek olduğunu belirtti. Sullivan'ın Çin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Wang, ikili ilişkilerin her iki ülke için de hayati önem taşıdığını ve küresel etkileri olduğunu belirtti. Çin ve ABD arasındaki ilişkinin son birkaç yılda iniş çıkışlarla dolu olduğunu belirten Wang, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve ABD Başkanı Joe Biden'ın stratejik kılavuzluğunda iki ülkenin Bali zirvesinde mutabık kalınan konulara geri dönmeyi ve San Francisco sürecine doğru ilerlemeyi başardığını ifade etti.

Wang, deneyimlerin gözden geçirilmeye değer olduğunu ve dersler çıkarılması gerektiğini belirterek, önemli olanın karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama ve kazan-kazan anlayışına dayalı işbirliğinin genel yönünü belirlemek olduğunu vurguladı. San Francisco'da iki ülke lideri tarafından üzerinde mutabakata varılan ortak uzlaşıları hayata geçirmenin hem Çin hem de ABD'nin ortak sorumluluğu olduğunu belirten Wang, iki gün boyunca ABD ile derinlemesine görüşmelerde bulunmayı istediğini ifade etti. Wang, görüşmenin her zamanki gibi stratejik ve konuların özüne ilişkin, aynı zamanda da daha yapıcı olması temennisinde bulundu. Bakan Çin ve ABD'nin, iki ülke ilişkilerini San Francisco vizyonuna doğru ilerletmek ve ikili ilişkilerin istikrarlı, sağlıklı ve sürdürülebilir gelişimini gerçek anlamda başarmak için sorunların üstesinden gelmesi ve engelleri ortadan kaldırması gerektiğini belirtti. Sullivan ise ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak Çin'e ilk ziyaretini yapmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, özenli hazırlıklar için Çin'e teşekkür etti. Sullivan, Başkan Biden'ın ABD-Çin ilişkilerini sorumlu şekilde yönetmeye, rekabetin çatışmaya dönüşmemesi ve ortak çıkarların örtüştüğü yerlerde iki tarafın birlikte çalışmalarının yolunu bulmalarını sağlamaya kararlı olduğunu ifade etti. Sullivan, gerçekleştirilecek stratejik görüşme sayesinde Çin ile çok çeşitli konularda verimli bir diyalog kurmayı ve iki ülke lideri tarafından varılan ortak mutabakatı hayata geçirmeyi istediğini söyledi. 

Kaynak: rss