BEİJİNG, 8 Mart (Xinhua) -- Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi Pazartesi günü Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile bir telefon görüşmesi yaptı. Telefon görüşmesi sırasında AB tarafının Ukrayna'daki mevcut durumla ilgili görüş ve tutumları hakkında bilgi veren Borrell, şu anda en önemli şeyin ateşkes ve daha fazla büyük zayiatı önlemek olduğunu söyledi. Borrell, AB'nin sorunun müzakereler yoluyla çözülmesini desteklediğini belirtti.

Çin'in barışsever bir ülke olduğunu kaydeden Borrell, Çin tarafının ateşkesi teşvik etmede ve sağlamada ve ilgili tarafarı müzakere ve siyasi çözüm yoluna adım atmaya zorlamada rolünü oynayabileceğini umduğunu söyledi.

Wang da, Çin'in Ukrayna'daki durumun bu aşamaya gelmesinden üzüntü duyduğunu belirterek, yaptırımların sorunları çözmeyeceğini ve yaptırımların artmasının durumu daha da karmaşık hale getireceğini ve büyüteceğini sözlerine ekledi. Şu anda en büyük önceliğin bir krizden kaçınmak olduğunu belirten Wang, Çin'in Ukrayna'da bir insani krizin önlenmesine yönelik altı maddelik bir girişimi kamuoyu önünde ortaya koyduğunu ve bunun esas olarak Ukrayna'daki insani durumun daha da kötüleşmesini önlemek için uluslararası toplum arasında sinerjiyi teşvik etmeyi amaçladığını da sözlerine ekledi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang, Almanya Sosyal Demokrat Partisi heyetiyle görüştü Çin Dışişleri Bakanı Wang, Almanya Sosyal Demokrat Partisi heyetiyle görüştü
Ukrayna'nın Lviv kentindeki bir tren istasyonunun önündeki meydan, 3 Mart 2022.
 (Fotoğraf: Ren Ke/ Xinhua)

Wang, Rusya ve Ukrayna'nın barış görüşmeleri yapması için teşvik edilmesi gerektiğini ve Çin tarafının en başından beri diyaloğu savunduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Wang, uluslararası toplumun, Rusya ve Ukrayna'nın yalnızca gelecekte devam etmekle kalmayıp aynı zamanda ateşkese, çatışmaların sonlanmasına ve barışa gitmesi gereken samimi müzakereler yapmasını desteklemesini umduğunu söyledi.

Wang, Çin'in Ukrayna'daki gerilimi azaltmada kendi kabiliyeti dahilinde sürekli yapıcı bir rol oynamaya istekli olduğunu belirterek, AB tarafının gelecekte Avrupa güvenlik konularında Rusya ile kapsamlı ve samimi bir diyalog içinde olmasını ve "güvenliğin bölünmezliği" ilkesine uygun olarak dengeli, etkili ve sürdürülebilir bir Avrupa güvenlik mekanizması oluşturmasını umduğunu sözlerine ekledi.

Dışişleri Bakanı Wang, mevcut şartlar altında dünyanın iki büyük gücü olarak Çin ve AB'nin, dünyaya olumlu bir sinyal göndermek amacıyla Çin-AB Zirvesi'ne iyi hazırlanmak için birlikte çalışması gerektiğini ifade etti.

Borrell de, AB tarafının AB-Çin ilişkilerinin daha da geliştirilmesini ortaklaşa ilerletmek için Çin ile çalışmaya hazır olduğunu söyledi.

Editör: İRFAN KARSLI