BEİJİNG, 3 Şubat (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang Perşembe günü yaptığı açıklamada, Japonya'yı Çin'e yönelik objektif ve rasyonel bir algı izlemeye, taahhütlerini yerine getirmeye, ayrıca tarihi ve Taiwan gibi önemli konulardaki söylem ve eylemlerinde ihtiyatlı olmaya çağırdı. Japonya Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi ile telefonda görüşen Qin ayrıca, Japonya'nın askeri güvenlik alanında ihtiyatlı davranması ve Diaoyu Adaları meselesinde sağcı güçlerin provokasyonlarını durdurması yönündeki umudunu dile getirdi.

Çin Ticaret Bakanı Wang: Çin ve AB'nin otomotiv sektörleri için işbirliği kilit öneme sahip Çin Ticaret Bakanı Wang: Çin ve AB'nin otomotiv sektörleri için işbirliği kilit öneme sahip

Çin ve Japonya'nın bir su sınırı ile ayrılan birbirine yakın iki komşu ülke olduğunu hatırlatan bakan, barış içinde birarada yaşamanın ve dostane işbirliğinin her iki taraf için de tek doğru seçenek olduğunu söyledi. Qin, iki tarafın geçmişten ders alması, orijinal amaçlarına sadık kalması, rahatsızlıkları bertaraf etmesi, ilişkileri doğru yöne yönlendirmesi ve yeni dönemin taleplerini karşılayan bir Çin-Japonya ilişkileri kurmak için birlikte çalışması gerektiğini ifade etti. Bakan, Çin'in çeşitli alanlarda işbirliğini derinleştirmek ve Çin-Japonya ilişkilerinin doğru yolda ilerlemesi ve gelişmesini desteklemek için Japonya ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu vurguladı. Qin, Japonya'nın Çin ile ekonomik, ticari ve bilimsel işbirliği yürütmede piyasa ilkeleri ile özgürlük ve dışa açılım ruhunu desteklemeye devam etmesini, ayrıca nükleer kontaminasyonlu suyun açık, şeffaf, bilimsel ve güvenli şekilde bertaraf edilmesini ciddiyetle ele almasını umduğunu söyledi.

Bakan, iki tarafın stratejik bağımsızlığın takipçisi olması ve Asya'nın sağlam gelişimi için birlikte çalışması gerektiğini ifade etti. Hayashi ise Japonya ve Çin'in birbirlerine destek olmadan kalkınma ve refaha ulaşamayacaklarını belirterek, ikili ilişkilerin geniş işbirliği şansına sahip olduğunu ve büyük kalkınma potansiyeli taşıdığını kaydetti. Bakan, ülkesinin Japonya-Çin Barış ve Dostluk Antlaşması'nın imzalanmasının 45. yıldönümünü, antlaşmanın ruhunu gözden geçirmek için bir fırsat olarak değerlendireceğini söyledi. Hayashi bu çerçevede, iki ülke liderlerinin vardığı önemli uzlaşıyı uygulamak, her düzeyde diyalog ve iletişim ile halklar arası etkileşimi desteklemek, tatbiki işbirliğini ilerletmek ayrıca yapıcı ve istikrarlı ikili ilişkiler kurmak için Çin ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu belirtti. Hayashi, Japonya'nın Çin'in uluslararası topluma yönelik olumlu katkılarını memnuniyetle karşıladığını ve Çin ile çeşitli alanlarda işbirliğini güçlendirmeye istekli olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: rss