BEİJİNG, 12 Ağustos (Xinhua) -- Dışişleri Bakanı Wang Yi ve İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Bakıri Keni, ikili ilişkiler ve Ortadoğu'daki durum hakkında bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Aynı zamanda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Büro üyesi olan Wang, Pazar günü Bakıri Keni'nin talebi üzerine gerçekleşen görüşmede İran'ın bölgede önemli nüfuza sahip bir ülke ve Çin'in kapsamlı stratejik ortağı olduğunu kaydederek Çin'in İran'la olan ilişkilerini her zaman stratejik ve uzun dönemli bir bakış açısıyla teşvik ettiğini söyledi. Bakıri Keni ise İran'ın uluslararası ve bölgesel konularda Çin'le koordinasyonu artırmaya ve ikili ilişkilere daha fazla stratejik derinlik kazandırmaya istekli olduğunu ifade etti. İki taraf, Ortadoğu'daki durum hakkında da görüş alışverişinde bulundu. Wang'a İran'ın, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin suikastı konusundaki duruşu ve bölgesel durum hakkındaki yaklaşımları hakkında bilgi veren Bakıri Keni, İran'ın bir yandan bölgesel güvenlik ve istikrarı korumaya çalışırken diğer yandan ulusal egemenlik, güvenlik ve toprak bütünlüğünü savunmaya kararlı olduğunu vurguladı.

Vietnam'da Yagi Tayfunu nedeniyle ölenlerin sayısı 197'ye yükseldi, 128 kişi kayıp Vietnam'da Yagi Tayfunu nedeniyle ölenlerin sayısı 197'ye yükseldi, 128 kişi kayıp

Filistin-İsrail çatışması konusunda hakkaniyetli bir duruş sergileyen Çin'e teşekkür eden Bakıri Keni, Çin'in Ortadoğu'daki durumun yatıştırılması ve güvenliğin teşviki konusunda daha büyük bir rol oynamasını sabırsızlıkla beklediklerini belirtti. Wang ise Çin'in Ortadoğu konularında her zaman hakkaniyet ve adaleti ön planda tuttuğunu ve meşru hak ve çıkarlarını savunma konusunda tüm tarafları, özellikle de meşru ulusal haklarını geri alma konusunda Filistin'i desteklediklerini söyledi. Wang, suikastın uluslararası ilişkilere hakim temel normları, İran'ın egemenlik güvenliğini ve onurunu ciddi şekilde ihlal ettiğini, Gazze'deki ateşkes müzakere sürecini doğrudan baltaladığını ve bölgesel barış ve istikrarda şok etkisi yarattığını düşündüklerini ve suikasta sert şekilde karşı çıkarak şiddetle kınadıklarını belirtti. Wang an itibarıyla acilen yapılması gereken şeyin uluslararası toplumun güçlerini birleştirip çatışmanın tüm taraflarını, ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını samimi şekilde uygulamaya ve Gazze'de kapsamlı ve kalıcı ateşkesin bir an önce ilan edilmesi için gerekli şartları oluşturmaya çağırmak olduğunu kaydetti. Wang, hukuka uygun şekilde egemenlik güvenliğini ve ulusal onurunu koruma konusunda İran'ı desteklediklerini ve İran'ın bölgesel barış ve istikrarı korumaya yönelik çabalarına destek verdiklerini ve İran'la yakın iletişimi sürdürmeye istekli olduklarını ifade etti.

Kaynak: rss