NEW YORK, 20 Eylül (Xinhua) -- Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentinde Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Çin ile Pakistan'ın yüksek düzeyde teatileri sürdüreceğini ve iyi günde de kötü günde de bozulmayan dostluğunu daha ileriye taşıyacağını söyledi. Wang, Pakistan Dışişleri Bakanı Bilaval Butto Zerdari ile yaptığı görüşmede, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in Semerkant'taki Shanghai İşbirliği Örgütü toplantısı sırasında Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile biraraya geldiğini ve iki liderin görüşmede derinlemesine ve dostane teatilerde bulunduğunu, ikili ilişkilerin geliştirmenin yönünü birlikte çizdiklerini ve Çin ile Pakistan arasında iyi günde de kötü günde de bozulmayan dostluğa güçlü bir ivme kazandırdıklarını söyledi.

Wang, Çin'in iki ülkenin liderlerinin vardığı konsensüsün uygulanması, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru'nun yüksek kaliteyle ortaklaşa inşa edilmesi, Kuşak ve Yol boyunca amiral gemi niteliğindeki projelerin inşa edilmesi ve daha yakın ortak geleceği paylaşan Çin-Pakistan toplumunun inşasının hızlanması için Pakistan ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu söyledi. Wang, Pakistan'ın halen şiddetli sellerle mücadele ettiğini ve karmaşık ve ağır bir afet sonrası yeniden inşa görevi ile karşı karşıya olduğunu sözlerine ekledi. Çin hükümetinin ve halkının daima Pakistan'ın yanında olduğunu kaydeden Wang, Pakistan hükümetinin liderliğinde ve her kesimden insanın ortak çabalarıyla Pakistan'ın kısa sürede zorlukların üstesinden geleceğine, daha güçlü, daha güvenli ve sürdürülebilir kalkınma gerçekleştirerek bölgesel ve uluslararası ilişkilerde daha önemli bir rol oynayacağına inandığını ifade etti. Wang, Pakistan tarafının Çinli kurumlar ve personelin güvenliğini sağlamak üzere üst düzeye çıkarılmış koruma mekanizmalarını iyi bir şekilde uygulayacağını ve iki taraf arasında uygulamalı işbirliğine sağlam bir güvence sağlayacağını umduğunu da ifade etti. 

Bangladeş'teki dang humması salgını sinekliklere olan talebi artırdı Bangladeş'teki dang humması salgını sinekliklere olan talebi artırdı

çin ve pakistan 2

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi (sağdan ikinci) Pakistan Dışişleri Bakanı Bilaval Butto Zerdari (Soldan ikinci) ile Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentinde biraraya geldi, 19 Eylül 2022. (Fotoğraf: Liu Jie/Xinhua)

Çin Komünist Partisi'nin yaklaşan 20. Ulusal Kongresi'ni tarihi bir kilometre taşı olarak niteleyen Zerdari, kongrenin tümüyle başarılı olacağına ve Çin'in daha büyük refaha ulaşmasına yardımcı olacağına kesinlikle inandığını dile getirdi. Zerdari, Pakistan'ın Çin ile olan ilişkisini her zaman Pakistan toplumunun ortak anlayışı haline gelen dış politikasının temel taşı olarak gördüğünü söyledi. Pakistan Dışişleri Bakanı, ülkesinin Kovid-19 ve sellere karşı mücadelesine desteğinden ötürü Çin'e şükranlarını da sundu. Zerdari, Pakistan tarafının, iki ülkenin liderleri tarafından varılan konsensüsü harfi harfine yerine getirmek, yakın stratejik işbirliğini sürdürmek, Pakistan ile Çin arasındaki iyi ve kötü günde stratejik işbirliği ortaklığını konsolide etmek ve iki ülke arasında çok yönlü işbirliğini derinleştirmek için Çin ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu söyledi. Zerdari, Pakistan'ın tek Çin politikasını sarsılmaz biçimde desteklemeyi ve Xinjiang, Hong Kong ve Taiwan dahil olmak üzere Çin'in temel çıkarlarına ilişkin tüm meselelerde kararlı bir şekilde Çin'in yanında yer almayı sürdüreceğini de sözlerine ekledi.

Editör: Şeymanur Erbay