Politika

Çin Dışişleri Bakanı: Çin ve Hindistan karşılıklı yıpratmayı değil, karşılıklı desteği teşvik etmeli

Dışişleri Bakanı Wang, Çin-Hindistan ilişkilerinin, dünyanın gelişmekte olan en büyük iki ülkesinin birbirleriyle iyi geçinmeleri ve kalkınma ve modernizasyonu birlikte gerçek...

Abone Ol

Dışişleri Bakanı Wang, Çin-Hindistan ilişkilerinin, dünyanın gelişmekte olan en büyük iki ülkesinin birbirleriyle iyi geçinmeleri ve kalkınma ve modernizasyonu birlikte gerçekleştirmeleri bakımından büyük önem taşıdığını söyledi.

Wang; antik medeniyetler, komşu ülkeler ve bir milyarı aşkın nüfusuyla önde gelen gelişmekte olan ekonomiler olan Çin ve Hindistan'ın, kapsamlı ortak çıkarlara ve devasa işbirliği potansiyeline sahip olduğunu dile getirdi. Dışişleri Bakanı Wang, her iki ülkenin, halkın refahını iyileştirme, yurt içinde kalkınmayı hızlandırma tarihi misyonu üstlenmesi gerektiğini ve aynı zamanda gelişmekte olan ülkelerin ortak çıkarlarını koruması ve dünyanın çok kutupluluğuna katkıda bulunması gerektiğini kaydetti.

İki ülkenin benzer ulusal koşullarda olmasının, birçok önemli konuda aynı ya da benzer pozisyonlarda olduğu anlamına geldiğini vurgulayan Wang, "Bu nedenle, Çin ve Hindistan birbirinin dostu ve ortağıdır, tehdit ya da rakibi değil" ifadelerini kullandı.

Geçmişten gelen sınır anlaşmazlıklarının, Çin-Hindistan ilişkilerinin bütününü oluşturmadığını dile getiren Wang, her iki tarafı farklılıkları uygun şekilde yönetmeye ve sınır sorununun çözümü için uygun şartları oluşturmada işbirliğini güçlendirmeye çağırdı.

Geçen yıl meydana gelen sınır çatışmalarının ortaya çıkardığı gerçeklerin açık olduğunu söyleyen Wang, "Tekrar meydana gelen şey şunu kanıtlamıştır ki, çatışmayı başlatmak sorunu çözmeyecektir ve barışçıl müzakereye geri dönmek atılacak doğru adımdır" diye konuştu.

Wang, "Çin'in pozisyonu, sınır anlaşmazlıklarının diyalog yoluyla çözüme kavuşturulması konusunda net, Çin'in kararlılığı, egemenliğini ve çıkarlarını koruma konusunda kesindir" dedi. Her iki tarafın, mevcut uzlaşmayı pekiştirmesi, diyalog ve iletişimi güçlendirmesi, kontrol mekanizmasını geliştirmesi ve sınır bölgelerinde barışı ortak şekilde koruması gerektiğini vurgulayan Wang, Hindistan ve Çin'in her iki halkın menfaatine olacak şekilde yeni yılda bir araya gelmesini umduğunu sözlerine ekledi.