Çin

Çin Dışişleri Bakanı: Çin ve Fransa çok kutuplu bir dünya inşa etmek için el ele vermeli

Abone Ol

MÜNİH, 18 Şubat (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Çin ve Fransa'nın diyalog ve işbirliğini güçlendirmesi ve çok kutuplu bir dünya inşa etmek için ortak çaba göstermesi gerektiğini belirtti.
Wang, Münih Güvenlik Konferansı çerçevesinde Cumartesi günü Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne ile görüştü. Wang, Soğuk Savaş zihniyetinin geri dönüşü ve bloklaşma tehlikesinin artması karşısında her ikisi de küresel etkiye sahip bağımsız büyük ülkeler olan Çin ve Fransa'nın barışçıl, istikrarlı, eşit ve düzenli bir çok kutuplu dünyanın inşası için birlikte çalışmaları gerektiğini ifade etti. Çin ve Fransa'nın diplomatik ilişkilerinin 60. yıldönümü ile Kültür ve Turizm Yılı'nı, halklar arası etkileşimi daha da geliştirmek, karşılıklı anlayışı artırmak ve iki halk arasındaki dostluğu derinleştirmek için fırsat olarak değerlendirmeleri gerektiğini söyleyen Wang, personel değişimini kolaylaştırmak için daha fazla doğrudan uçuş çağrısında da bulundu.

"Fransız çiftliklerinden Çin sofralarına" süreci kapsamında Fransa'dan kaliteli daha fazla tarım ürünü ithalatını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Wang, Fransa'dan da bu ülkedeki Çinli işletmeler için adil, şeffaf ve sağlam bir iş ortamı sağlamasını beklediklerini vurguladı. Sejourne ise ikili ilişkilerin 60. yıldönümünün büyük önem taşıdığına işaret ederek Fransa'nın bu fırsatı değerlendirerek Çin ile ticaret ve ekonomi, halklar arası etkileşim, turizm, yeni enerji, iklim değişikliğiyle mücadele ve biyolojik çeşitliliğin korunması gibi çeşitli alanlarda üst düzey temaslar ile işbirliğini genişletmeye hazır olduğunu belirtti.
Fransa'nın tek Çin ilkesine bağlılığını yineleyen bakan, stratejik anlamda bağımsız olduklarını vurgulayarak Çin ile tedarik zincirlerinin kesilmesi ve bağların koparılması yaklaşımına karşı olduklarını ifade etti.
İki taraf ayrıca uluslararası ve bölgesel konularda görüş alışverişinde bulundu.