Çinli otomobil üreticisi Changan, yüksek kaliteli elektrikli araç markası AVATR'ı Tayland'da tanıttı Çinli otomobil üreticisi Changan, yüksek kaliteli elektrikli araç markası AVATR'ı Tayland'da tanıttı

MÜNİH, 18 Şubat (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Cumartesi günü 60. Münih Güvenlik Konferansı'nın "Dünyada Çin" başlıklı oturumunda yaptığı açıklamada, Çin'in büyük ülkeler arasında işbirliğini teşvik etmek için dengeleyici rol oynamaya istekli olduğunu belirtti. Aynı zamanda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Büro Üyesi olan Wang, büyük ülkelerin küresel stratejik istikrar için kilit sorumluluk taşıdığını vurguladı. Wang, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in "büyük ülkeler arasındaki rekabet günümüzün hakim trendi değildir" sözlerine atıfta bulundu. Bakan, "Büyük ülkeler, uluslararası konjonktür ne kadar dengesiz olursa koordinasyonu da o kadar geliştirmeli; risk ve zorluklar ne kadar belirgin olursa işbirliğini de o denli artırmalı" dedi.

Bu yılın Çin-ABD diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 45. yıldönümü olduğunu hatırlatan Wang, tarihin, Çin ve ABD arasındaki işbirliğinin iki ülkeye ve tüm dünyaya yarar sağladığını, Çin ve ABD cepheleşmesinin ise iki ülkeye ve tüm dünyaya zarar verdiğini kanıtladığını sözlerine ekledi. Çin ve Avrupa'nın dünyanın iki büyük gücü, pazarı ve medeniyeti olarak taşıdıkları uluslararası sorumlulukların farkında olmaları gerektiğini ifade eden Wang, daha istikrarlı ve yakın bir Çin-AB ilişkisinin sadece birbirlerine fayda sağlamakla kalmayacağını aynı zamanda dünyaya da yararlı olacağını söyledi. İki tarafı da jeopolitik ve ideolojik müdahaleleri ortadan kaldırmaya ve birbirlerini sürekli olarak rakip değil ortak olarak konumlandırmaya çağıran Wang, böylece kaosla başa çıkma ve zorlukların üstesinden gelme çabalarına ortaklaşa pozitif enerji getirip yeni bir yön vereceklerini ifade etti.

Editör: Şeymanur Erbay