MOMBASA, 7 Ocak (Xinhua) Konuk Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi Perşembe günü yaptığı açıklamada, sözde "borç tuzağı" iddiasının asılsız olduğunu ve bazı kişiler tarafından Çin-Afrika işbirliğini karalamak için art niyetlerle büyütüldüğünü söyledi. Wang, bu açıklamasını Kenya Dışişleri Bakanı Raychelle Omamo ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptı. Çin-Afrika işbirliğinin Güney-Güney işbirliği olduğunu ve gelişmekte olan ülkeler arasında karşılıklı destek ve yardımı gösterdiğini belirten Wang, Çin'in Afrika ile olan işbirliğini hiçbir zaman herhangi bir siyasi koşula bağlamadığını ve başkalarına hiçbir zaman kendi iradesini dayatmadığını da sözlerine ekledi. Wang, Çin-Kenya işbirliğinin tüm projelerinin bilimsel planlama ve araştırmadan geçtiğini, Kenya halkına fayda getirdiğini ve ülkenin ulusal kalkınması ile canlanmasını hızlandırdığını da belirtti.

Bir hostes, Kenya'nın başkenti Nairobi'deki Mombasa-Nairobi Standard Gauge Demiryolu'nun (SGR) Nairobi istasyonunda yolcuların biletlerini kontrol ediyor, 17 Kasım 2021. (Fotoğraf: Dong Jianghui/Xinhua)

Wang, Kenya'nın dış borcunun yüzde 80'inin çok taraflı finans kuruluşlarına ait olduğuna ve Çin'e olan borcunun ise büyük ölçüde imtiyazlı krediler olduğuna işaret etti. Wang, sözde "borç tuzağı"nın aslında Afrika'da hızlı gelişme görmek istemeyen güçler tarafından oluşturulan bir anlatı tuzağı olduğunu söyledi. Wang, "Afrika'da bir tuzak varsa, bu Afrika ülkelerinin bir an önce kurtulması gereken yoksulluk ve geri kalmışlık tuzağıdır" dedi ve ekledi: "Çin, Afrika ülkelerinin pandemi sonrası toparlanmayı hızlandırmalarına, yoksulluk ve geri kalmışlıktan kurtulmalarına, çağı bir an önce yakalamalarına ve beraber daha iyi bir gelecek yaratmak için ortak kalkınmayı gerçekleştirmelerine yardımcı olmak için tüm dost ülkelerle birlikte çalışmaya hazırdır."

Putin: ABD ekonomi politikasında üst üste hata yapıyor Putin: ABD ekonomi politikasında üst üste hata yapıyor

Editör: İRFAN KARSLI