Politika

Çin Dışişleri Bakanı, Çin-ABD ilişkilerini tekrar rayına oturtma çağrısında bulundu

BEİJİNG, 28 Şubat (Xinhua) -- Wang'ın açıklaması, Çin ve ABD'nin diplomatik ilişkiler kurmasının siyasi temeli olan tarihi belge Shanghai Bildirisi'nin yayınlanmasının 50'nci...

Abone Ol

BEİJİNG, 28 Şubat (Xinhua) -- Wang'ın açıklaması, Çin ve ABD'nin diplomatik ilişkiler kurmasının siyasi temeli olan tarihi belge Shanghai Bildirisi'nin yayınlanmasının 50'nci yıldönümü münasebetiyle çevrimiçi ve çevrimdışı düzenlenen bir toplantıda video aracılığıyla yaptığı konuşma sırasında geldi.

Wang, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in, ABD'li mevkidaşı Joe Biden ile Kasım ayında yaptığı sanal görüşmede, Çin-ABD ilişkilerinin gelecekteki gelişimine yönelik çerçeveye açıklık getirerek, karşılıklı saygı, birlikte barışçıl yaşam ve kazan-kazan ilkesine dayalı işbirliği ilkelerini ortaya koyduğunu, Biden'ın da olumlu yanıt verdiğini hatırlattı.

Wang ayrıca, Biden'ın, ABD'nin "yeni bir Soğuk Savaş" istemediğini, Çin'in sistemini değiştirmeye çalışmadığını, "Tayvan'ın bağımsızlığını" desteklemediğini ve Çin ile bir çatışmaya girme niyetinde olmadığına yönelik sözlerini hatırlattı. Biden ayrıca, ABD ittifaklarının yeniden canlandırılmasının Çin'e karşı olmadığını ifade etmişti.

Wang, iki liderin vardığı önemli uzlaşmanın yalnızca tarihi deneyimlerin devamı değil, aynı zamanda günümüz konjonktürüne uygun gelişim ve yenilik olduğunu da belirtti. Dışişleri Bakanı, ABD tarafına, tek-Çin ilkesine bağlı kalma ve ikili ilişkilerin siyasi temelini sağlamlaştırma yönünde de çağrıda bulundu.

Wang ayrıca, ikili ilişkilerin doğru yönde ilerlemesi bağlamında karşılıklı saygı ve iki ülkenin kalkınma ve refahının artırılması için kazan-kazan işbirliği ilkelerine sadık kalınması yönünde de çağrı yaptı. Wang, iki ülkenin büyük ülkeler olarak kendi sorumluluklarını üstlenmeleri ve uluslararası topluma daha fazla kamusal fayda sağlamaları gerektiğini sözlerine ekledi.