Çin

Çin Dışişleri Bakanı: Almanya, Çin'le olan ticari anlaşmazlıklarını siyasileştirmemeli

Abone Ol

NEW YORK, 25 Eylül (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, New York'ta Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile bir araya geldi. Wang, Salı günü gerçekleşen görüşmede Alman mevkidaşına ekonomik ve ticari meseleleri siyasileştirmenin ve gümrük vergisi önlemlerini kötüye kullanmanın kimsenin çıkarına hizmet etmeyeceğini belirterek Berlin'i ve Avrupa Birliği'ni Çin'le olan ticari anlaşmazlıklarını diyalog ve istişare yoluyla çözmeye çağırdı.

Aynı zamanda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Büro Üyesi olan Wang, Baerbock ile New York'ta düzenlenen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 79. oturumu sırasında görüştü. Görüşme, AB'nin Çin yapımı elektrikli araçlara ek gümrük vergileri getirmeye hazırlandığı bir dönemde gerçekleşti. Wang, Çin ile AB arasında diplomatik ilişkiler kurmasından bu yana geçen yaklaşık yarım asırlık geçmişe bakıldığında ikili işbirliğini geliştirmenin iki tarafın da çıkarına olduğunu ve dünya istikrarına olanak sağladığını belirtti.

Çin-AB ilişkilerinin temelinde karşılıklı fayda sağlayan işbirliği bulunduğunu ve iki ekonominin yüksek düzeyde birbirini tamamlayıcı niteliğe sahip olduğunu vurgulayan Wang, Çin ile AB arasındaki ekonomik işbirliğinin, iki ülkenin ekonomik çıktılarının basit şekilde toplanmasıyla elde edilecek verilerin çok ötesinde sonuçlar doğurabileceğini dile getirdi. Wang, Çin ile AB arasındaki ekonomik ve ticari meselelerin siyasileştirilmesinin ve Çin'den yapılan ithalata gümrük vergileriyle yüklenmenin kimsenin çıkarına hizmet etmeyeceğini ve dünya ekonomisinin yeşil dönüşümüne de yararı olmayacağını vurguladı.

Wang, bu çerçevede Almanya ve AB'nin açık işbirliğine bağlı kalması, Çin ile diyalog ve istişarelere devam etmesi, ilgili meseleleri uygun şekilde çözüme kavuşturması ve uluslararası ticaret kurallarını ve adil rekabet ortamını ortaklaşa desteklemesi temennisinde bulundu. Wang, Almanya'dan birçok şirketin Çin'deki modernleşme, çok yönlü reformları derinleştirme ve yüksek kaliteli dışa açılımı teşvik hamlelerinin ortaya çıkardığı fırsatlardan yararlandığını kaydetti.

Wang, Alman şirketlerinin Çin pazarında aktif şekilde faaliyet gösterebilmesiyle Almanya'nın Çin'deki yatırımlarının yılın ilk yarısında yeni bir rekor seviyeye ulaşığını ifade etti. Baerbock ise Çin'in Almanya'nın en önemli ticaret ortağı olduğunu hatırlatarak ikili işbirliğine uygun çok çeşitli sektörler bulunduğunu ve bunun karşılıklı fayda ve kazan-kazan sonuçları doğuracağını belirtti.

Tek Çin ilkesine hiçbir değişiklik olmaksızın bağlı olan ülkesinin, serbest ticaret ve adil rekabete ve farklılıkların diyalog ve istişarelerle açık ve şeffaf şekilde çözümüne inandığını söyleyen Baerbock, uluslararası ticaret kuralları ve düzeninin korunmasının önemli olduğunu vurguladı. Tek başına dünyanın en büyük pazarı olan AB'nin bu pazarı açık tutmak için çaba göstermesi gerektiğini söyleyen Baerbock, Çin'in uluslararası ilişkilerde oynadığı role önem verdiklerini ve BM gibi çok taraflı kurumlarda Çin ile koordinasyonu artırmaya ve AB-Çin ilişkilerinin gelişimini aktif olarak desteklemeye istekli olduklarını sözlerine ekledi.