BEİJİNG, 20 Aralık (Xinhua) Wang, geçen yılki gerileme ve çatışmaların, Çin-ABD ilişkilerindeki ciddi meşakkatlerin ve çeşitli zorlukların temel nedeninin, ABD tarafının Çin ve ikili ilişkiler konusunda yaptığı stratejik yanlış değerlendirmede yattığını bir kez daha gösterdiğini söyledi. Wang, ABD'deki bazı insanların diğer ülkelerin de gelişme hakkına sahip olduğunu, Çin'in güçlendiği ve ilerleme kaydettiği gerçeğini, Çin ve ABD'nin karşılıklı fayda ve kazan-kazan sonuçlara ulaşabileceğini kabul etmeye isteksiz olduklarını ve Çin'i kontrol altına almak ve bastırmak için bir kamp kurmaya çalıştıklarını belirtti. Wang, "ABD tarafının yanlış sözleri ve eylemleri, sadece iki halkın çıkarlarına ciddi şekilde zarar vermekle kalmıyor; aynı zamanda dünya barışını ve istikrarını da ciddi şekilde etkiliyor" dedi.

Çin ve Seyşeller ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti Çin ve Seyşeller ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti

Wang, "Çin'in yaklaşımı tutarlı ve net. Diyalog yapılabilir, ancak eşit olmalı; işbirliği memnuniyetle karşılanır, ancak karşılıklı yarar sağlamalı; rekabet etmek iyidir, ancak sağlıklı olmalı; karşı karşıya gelmekten korkmuyoruz ve sonuna kadar savaşacağız" diye konuştu. İşbirliğinden iki ülkenin de kazançlı çıkacağını ve çatışmadan iki ülkenin de kaybedeceğini kaydeden Wang, bunun Çin ile ABD arasındaki yarım yüzyılı aşkın süredir yaşanan alışverişlerden öğrenilen en önemli ders olduğunu ve tarihin bu gerçeği kanıtlamaya kesinlikle devam edeceğini söyledi. Wang, "ABD tarafının iki ülkenin liderlerinin vardığı mutabakatı ciddiyetle uygulaması, güven kazanma konusundaki taahhütlerini yerine getirmesi ve iki büyük ülke arasında barış içinde birarada yaşama yolunu araştırmak için Çin ile birlikte çalışması umulmaktadır" dedi.

Editör: İRFAN KARSLI