Çin

Çin, daha fazla ABD'li şirketi ülkede yatırım yapmaya çağırdı

Abone Ol

BEİJİNG, 27 Eylül (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Han Zheng Salı günü Beijing'de eski ABD Hazine Bakanı Henry Paulson ile bir araya geldi. Han, kalkınma fırsatlarını paylaşmak üzere daha fazla ABD'li şirketi Çin'de yatırım ve iş yapmaya davet etti. Çin-ABD ilişkilerinin günümüzde dünyadaki en önemli ikili ilişkiler olduğuna işaret eden Han, biri en büyük gelişmekte olan ülke, diğeri ise en büyük gelişmiş ülke olan iki tarafın karşılıklı fayda sağlayan işbirliğini her alanda geliştirmesi, dünyanın ekonomik toparlanmasına birlikte katkıda bulunması ve küresel zorluklara çözüm bulması gerektiğini ifade etti.

Çin'in ABD ile ilişkilerinde her zaman karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama ve kazan-kazan anlayışına dayalı işbirliğine yönelik yol gösterici ilkeleri takip ettiğini belirten Han, ABD'nin ikili ilişkileri yeniden sağlam ve istikrarlı büyüme yoluna sokmak için Çin ile birlikte çalışması temennisinde bulundu. Çin ekonomisinin yılın başından bu yana genel bir iyileşme gösterdiğine değinen Han, ekonomik yapıları optimize etmeye, reform ve dışa açılımı derinleştirmeye, ayrıca yüksek kaliteli kalkınma sağlamaya devam edeceklerini söyledi.  Han, "Kalkınma fırsatlarını paylaşmak üzere daha fazla ABD'li şirketi Çin'de yatırım ve iş yapmaya davet ediyoruz" dedi.

Paulson ise Çin'in ekonomik kalkınma beklentilerine olan güvenini dile getirdi. ABD-Çin ilişkilerinin dünya üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu söyleyen Paulson, iki ülkenin iletişim ve diyaloğu sürdürmesi, halklar arası etkileşim ile ekonomik ve ticari işbirliğini güçlendirmesi, ayrıca iklim değişikliği gibi küresel zorluklarla ortaklaşa mücadele etmesi gerektiğini vurguladı. Paulson ayrıca ABD-Çin ilişkilerinin istikrarlı gelişiminde olumlu rol oynamaya devam etmek istediklerini söyledi. Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Büro Üyesi, Dış İlişkiler Merkez Komisyonu Ofisi Direktörü ve Dışişleri Bakanı Wang Yi de aynı gün Paulson başkanlığındaki heyetle bir araya geldi. Wang, Çin-ABD ilişkilerindeki gerilemenin iki halkın çıkarlarına, uluslararası toplumun beklentilerine ve zamanın eğilimine uymadığını belirtti. Wang, iki büyük ülke olarak barış içinde bir arada yaşamanın yollarını keşfetmek üzere ABD'nin Çin politikasında akılcı ve faydacı anlayışa geri dönmesi, pozitif listeyi uzatıp negatif listeyi kısaltmak için somut adımlar atması ve Çin ile birlikte çalışması temennisinde bulundu. Paulson ise ABD ile Çin arasında son dönemde yeniden başlayan ve sürdürülen diyaloğu memnuniyetle karşıladığını ifade ederek iki tarafın birbiriyle iyi geçinmek, karşılıklı güven inşa etmek ve ikili ilişkilerin istikrarlı gelişimini teşvik etmek için doğru yolu bulması gerektiğini sözlerine ekledi.