Dünya

Çin Cumhurbaşkanı'nın biyoçeşitlilik ve iklim değişikliği konusundaki tutumu

Fransız hükümeti, Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası tarafından ortaklaşa düzenlenen biyoçeşitlilik konulu Tek Gezegen Zirvesi, Pazartesi günü gerçekleştirildi. Hem Çin hem...

Abone Ol

Fransız hükümeti, Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası tarafından ortaklaşa düzenlenen biyoçeşitlilik konulu Tek Gezegen Zirvesi, Pazartesi günü gerçekleştirildi. Hem Çin hem de Fransa biyoçeşitliliğin korunması ve iklim değişikliğiyle mücadele konularına aktif katılım gösteriyor.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, son yıllarda Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron ile yaptığı toplantılarda ve konuşmalarda, Çin'in biyoçeşitliliği koruma ve iklim değişikliği ile mücadele konusundaki zorlukları Fransa'yla birlikte çözme kararlılığını birçok kez vurguladı. Aşağıda, Xi'nin bu sözlerinin öne çıkan bazı bölümlerini bulacaksınız.

Macron ve diğer Avrupa liderleriyle Aralık 2020'de yaptığı video toplantıda Xi, Çin ve Avrupa'ya "çevre ve iklim konularındaki üst-düzey diyalog mekanizmalarının işlemesine tam anlamıyla olanak sağlama ve biyoçeşitlilik, iklim değişikliği ve doğanın korunması konusunda uluslararası bir konferans düzenlenmesine eşit destek verme" tavsiyesinde bulunmuştu.

Çin'in orta kısımlarındaki Hubei eyaletinde bulunan Yangtze Nehri'ndeki bir sırt yüzgeçsiz liman yunusu, 3 Ağustos 2020. Çin'deki endemik türlerden biri olan sırt yüzgeçsiz liman yunusu, Yangtze'deki ekolojik durumun önemli göstergelerinden biri. (Fotoğraf: Lei Yong/Xinhua)

Xi, Haziran ayında Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile yaptığı telefon görüşmesi sırasında da Çin'in kamu sağlığı, iklim değişikliği ve biyoçeşitlilik gibi küresel zorluklar konusunda birlikte çalışmak için Avrupa Birliği (AB) ile olan stratejik işbirliğini güçlendirmeye ve bu amaçla Çin-AB ilişkisinin sağlam ve istikrarlı gelişimi için çalışmaya hazır olduğunu söylemişti.

Geçen yıl Ocak ayında, Çin Yeni Yılı öncesinde yaptıkları telefon konuşmasında da Xi ve Macron birbiri ardına iklim değişikliği ve biyoçeşitlilik konularında birbirleriyle koordinasyon ve işbirliğini güçlendirmeyi umduklarını dile getirmişti.

Macron'un Kasım 2019'daki Çin ziyareti sırasındaki konuşmalarında da Xi çevrenin ve biyoçeşitliliğin korunmasını da içeren alanlarda işbirliğinin güçlendirilmesi ve yeni enerjili araçlar konusunda karşılıklı işbirliğinin genişletilmesi gerektiğine dikkat çekmişti. Xi'nin 2019 yılında Fransa'ya yaptığı devlet ziyaretinde yayınladıkları ortak bildiride de liderler, "biyoçeşitlilik kaybının üzerine gitmek konusundaki küresel toplu çabayı ileri taşımak" ve Paris Anlaşması'nın geniş kapsamlı şekilde uygulanması için birlikte çalışacaklarını duyurmuştu.