BEİJİNG, 29 Eylül (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Direktörü Audrey Azoulay ile Perşembe günü Beijing'de bir araya geldi. Çin'in, UNESCO'nun çalışmalarını her zaman desteklediğini ve UNESCO ile birlikte dünya barışının korunması ve küresel kalkınmanın teşvik edilmesine olumlu katkılarda bulunduğunu belirten Xi, kıymetli Çin-UNESCO işbirliğinin sürdürülmesi gerektiğini söyledi. 

Xi, dünyanın farklı medeniyetlerden oluştuğunu, Çin'in ise en uzun tarihe ve en kadim kültüre sahip ülkeler arasında yer aldığını ifade etti. Cumhurbaşkanı, dünya barışına katkıda bulunmak ve insanlık için ortak geleceğe sahip bir topluluğun inşasını kolaylaştırmak amacıyla, miras koruma kapasitesini ve düzeyini sürekli olarak iyileştirmek ve farklı medeniyetler arasında etkileşim, karşılıklı öğrenme ve işbirliğini teşvik etmek üzere UNESCO ile daha yakın çalışmaya istekli olduklarını belirtti.

Xi, ülkesinin bu yüzyılın ortasına kadar her bakımdan büyük, modern bir sosyalist ülke haline gelmeye ve Çin'e özgü modernleşme yolunda ilerleyerek Çin ulusunun yeniden canlanma sürecini ilerletmeye kararlı olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı, Çin'in bu doğrultuda bilim ve eğitim aracılığıyla ülkeyi canlandırma stratejisine bağlı kaldığını; eğitim, bilim, teknoloji ve kültürün gelişimini teşvik ettiğini ve UNESCO dahil tüm taraflarla uluslararası etkileşim ve işbirliğine önem verdiğini kaydetti.

Çin, sürdürülebilir uçak yakıtı pilot programı başlattı Çin, sürdürülebilir uçak yakıtı pilot programı başlattı

Azoulay ise Çin hükümetinin UNESCO'nun çalışmalarına her zaman büyük önem ve aktif destek verdiğini belirterek, Çin'in desteğiyle oluşturulan UNESCO Kız Çocukları ve Kadınların Eğitimi Ödülü'nün dünya genelinde kız çocukları ve kadınların eğitimini teşvik etmede önemli rol oynadığını söyledi. UNESCO'nun Çin ile çok çeşitli alanlarda sağlanan önemli uzlaşmalar ve işbirliğinden memnun olduğunu belirten Azoulay, daha fazla uluslararası uzlaşı sağlamak ve dünya barışı ile kalkınmasının korunmasına katkıda bulunmak üzere kültürel mirasın korunması, bilim, kültür ve teknoloji alanlarında Çin ile etkileşim ve işbirliğini daha da güçlendirmeyi umduklarını ifade etti.

Editör: Şeymanur Erbay