Çin

Çin Cumhurbaşkanı Xi, Norveç Başbakanı Store ile görüştü

Abone Ol

BEİJİNG, 9 Eylül (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store ile Beijing'de bir araya geldi. Xi Pazartesi günü gerçekleşen görüşmede dostane işbirliğinin sürekli gelişimini teşvik için Norveç'le çalışmaya istekli olduklarını söyledi. Xi, Store'dan Kral 5. Harald'a selamlarını iletmesini istedi. Xi, iki ülkenin 70 yıl önce diplomatik ilişki kurmasından bu yana iki halkın birbirine saygı duyup birbirini takdir ettiğini, birbirinden öğrendiğini ve değerli bir dostluk kurduğunu belirtti.

Xi, Çin-Norveç dostane işbirliğini ileriye götürmenin, iki halkın iradesiyle, iki ülkenin temel çıkarlarıyla ve iyi günde kötü günde birliktelik sergilemek üzere ülkeler arasında daha yakın ilişkiler kurma yönündeki küresel trendle tutarlı olduğunu ifade etti. Xi yüzyıldır görülmemiş büyük değişiklikler yaşanan günümüz dünyasında uluslararası toplumun doğru tercih yapma konusunda sınav verdiğini kaydetti.

Çin'in barışa dayalı kalkınma yolunu izlemeye devam edeceğini belirten Xi, reformu çok yönlü şekilde derinleştiren ve Çin modernleşmesini ileriye taşıyan Çin'in, değişim ve çalkantılarla dolu dünyaya istikrar ve kesinlik getireceğini ve tüm ülkelerin ortak kalkınması için daha fazla fırsat yaratacağını söyledi.