Çin, sürdürülebilir uçak yakıtı pilot programı başlattı Çin, sürdürülebilir uçak yakıtı pilot programı başlattı

BEİJİNG, 17 Ekim (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Salı günü başkent Beijing'de Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile bir araya geldi. Xi, Çin-Macaristan ilişkilerinin son yıllarda üst düzey gelişimini sürdürdüğünü belirterek, Macaristan'ın uzun süredir Çin'e yönelik dostane politikalar yürüttüğünü ve Kuşak ve Yol işbirliğine aktif destek verdiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı, "Başbakan Orban'ın Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu'na üst üste üç kez katılmasını son derece takdir ediyorum" dedi. Çin'in Macaristan ile birbirine güvenen ve kazan-kazan anlayışına dayalı işbirliği yürüten iki dost ve ortak ülke olmaya devam etmek istediğini belirten Xi, Çin-Macaristan kapsamlı stratejik ortaklığını yeni seviyelere taşımaya istekli olduklarını söyledi.

Xi, Macaristan'ın "Doğuya Açılma" politikası ile Kuşak ve Yol İnisiyatifi arasında derin bir sinerji oluşmasını teşvik etme ve kalkınma fırsatları ile başarıları paylaşma konusundaki kararlılıklarını vurguladı. Budapeşte-Belgrad demiryolunun zamanında tamamlanması ve faaliyete geçmesi için iki ülkenin de çaba göstermesi gerektiğini belirten Xi, Çin'in Macaristan'dan yüksek kaliteli tarım ürünleri ithalatını artırmaya istekli olduğunu da sözlerine ekledi. Xi ayrıca, Çin ile Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri arasındaki işbirliğini doğru yönde ilerletmek ve Çin-Avrupa ilişkilerinde istikrarlı ve sürekli ilerlemeyi teşvik etmek üzere Macaristan ile birlikte çalışmaya hazır olduklarını vurguladı.

Orban ise Macaristan'ın Kuşak ve Yol İnisiyatifi'ni kararlılıkla destekleyeceğini ve inisiyatife aktif katılım sağlamaya devam edeceğini söyledi. Ülkesinin Çin ile dostluk ve işbirliği ilişkilerini derinleştirmeye kararlı olduğuna işaret eden başbakan, Çin'in Avrupa Birliği'ndeki güvenilir dostu ve ortağı olmayı sürdüreceklerini belirtti. Orban, Macaristan'ın Çin ile bağları koparmaya, tedarik zincirlerinin kesilmesine ve sözde "riski azaltma" söylemine karşı olduğunu vurguladı. Başbakan, Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri ile Çin arasındaki işbirliğini aktif şekilde teşvik etmeye ve Avrupa-Çin ilişkilerinin sağlam ve istikrarlı büyümesini desteklemeye devam edeceklerini kaydetti.

Editör: Şeymanur Erbay