BEİJİNG, 17 Ekim (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Salı günü 3. Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu'na katılmak üzere Beijing'de bulunan Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile biraraya geldi.
Eski dostuyla tekrar bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Xi, sağlam, istikrarlı ve canlı bir Çin-Kazakistan ilişkisinin her iki ülkenin kalkınması ve yeniden canlandırılmasının yanı sıra bölgesel barış ve istikrar için de faydalı olduğunu belirtti.

Çin Cumhurbaşkanı, Kazakistan'ın bağımsızlığını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü koruma yönünde attığı adımları desteklediklerini söyledi. Xi, uluslararası durum nasıl değişirse değişsin Çin ve Kazakistan'ın iyi komşuluk ve dostluk geleneğini nesilden nesle aktarması ve iki ülke arasındaki kalıcı kapsamlı stratejik ortaklığın daha da gelişmesini teşvik etmesi gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı, taraflardan işbirliğini güçlendirmelerini, daha fazla sonuç elde etmek üzere Kuşak ve Yol işbirliğini geliştirmelerini ve iki ülke halkına daha fazla fayda sağlamalarını istedi.

Çin'de Güz Ortası Festivali tatilinde yaklaşık 630 milyon seyahat yapıldı Çin'de Güz Ortası Festivali tatilinde yaklaşık 630 milyon seyahat yapıldı

Xi, Çin'in Kazakistan ile ticaret ve yatırımı kolaylaştırmaya, Kazakistan'dan yüksek kaliteli ve yeşil tarım ürünleri ithalatını genişletmeye, ayrıca sınır ötesi e-ticaret, yapay zeka, büyük veri ve blok zinciri dahil olmak üzere dijital teknolojide etkileşimi teşvik etmeye istekli olduğunu söyledi. Yabancı güçlerin Orta Asya ülkelerinin içişlerine karışmasına kesinlikle karşı olduklarını vurgulayan Xi, Shanghai İşbirliği Örgütü dönem başkanı olarak görevini yerine getirmesinde Kazakistan'a destek verdiklerini belirtti.

Editör: Şeymanur Erbay