BEİJİNG, 5 Şubat (Xinhua) Xi, bu açıklamaları Beijing 2022 Kış Olimpiyatları'nın açılışına katılan konuk Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile görüşmesinde yaptı. Bağımsız, güvenli, istikrarlı ve müreffeh bir Kazakistan'ın Çin ve Kazakistan halklarının ortak çıkarı olduğuna dikkat çeken Xi, Kazakistan'ın bağımsızlığını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü koruma konusunda Çin'in Kazakistan'ı sıkı bir şekilde desteklediğini ve Kazakistan'ın ulusal güvenliğini ve sosyal istikrarını koruma yeteneğine sahip olduğuna inandığını söyledi. Xi, "Çin her zaman Kazakistan'ın güvenilir dostu ve sağlam ortağı olacak ve Kazakistan'ın istikrarını korumasına, ekonomisini geliştirmesine ve halkının refahını iyileştirmesine yardım etmeye hazır bulunacak" dedi. İki ülkenin 30 yıl önce diplomatik ilişkiler kurmasından bu yana ikili ilişkilerin sürekli gelişimini öven Xi, iki tarafın birlikte çalışarak ikili ilişkileri yeni bir 30 yıllık altın döneme daha taşıması ümidini dile getirdi.

Xi, Kuşak ve Yol işbirliği hedefine birlikte yönelen ilk ülkeler arasında yer alan Çin ve Kazakistan'ın, iki halka fayda sağlayan ve uluslararası topluma örnek olan stratejik öneme sahip bir dizi projeyi hayata geçirdiğini belirtti. Xi, iki tarafa üretim kapasitesi, ticaret, tarım ve altyapı inşaatında işbirliğine öncelik verme ve karşılıklı bağlantı düzeyini sürekli yükseltme çağrısı yaptı. Xi, yeşil enerji, modern sağlık, yapay zeka, e-ticaret ve dijital finans gibi alanlarda ortaklaşa bir "Yeşil İpek Yolu", "Sağlık İpek Yolu" ve "Dijital İpek Yolu" inşa etmek için yeni büyüme noktaları oluşturmanın altını çizdi. Xi, "Çin, Kazakistan ile güvenlik işbirliğini derinleştirmeye, iki ülkenin ve bölgenin güvenlik ve istikrarını korumaya ve Shanghai İşbirliği Örgütü'nün (SCO) diğer üyeleriyle SCO çerçevesinde ortak bir geleceğe sahip daha yakın bir topluluk inşasını teşvik etmeye isteklidir" diye ekledi.

Tokayev ise, Kazakistan'ın Çin'le ilişkisine değer verdiğini ve Cumhurbaşkanı Xi tarafından öne çıkarılan Küresel Kalkınma Girişimi'ni desteklerken Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında işbirliğine aktif olarak destek vermeye ve katılmaya devam edeceğini söyledi. Tokayev, Kazakistan'ın dış müdahaleye karşı çıkma ve kendi güvenlik ve istikrarını koruma çabalarını sıkı bir şekilde desteklediği için Çin'e şükranlarını dile getirdi. Tokayev, Kazakistan'ın her zaman olduğu gibi Çin'in dostu, kardeşi ve güvenilir stratejik ortağı olacağını, Çin'in temel çıkarlarını ilgilendiren konularda Çin'i sıkıca destekleyeceğini ve dış güçlerden ve onların müdahalelerinden etkilenmeyeceğini belirtti. Kazakistan Cumhurbaşkanı, Xi'nin Kazakistan'a kısa süre içinde bir ziyaret yapmasına yönelik umudunu da dile getirdi.

BM: Hamas-İsrail çatışmasında 340.000 Filistinli yerinden oldu BM: Hamas-İsrail çatışmasında 340.000 Filistinli yerinden oldu
Editör: İRFAN KARSLI