Çin'in BM Daimi Temsilcisi: Gazze'deki trajedinin devam etmesine izin verilmesi kabul edilemez Çin'in BM Daimi Temsilcisi: Gazze'deki trajedinin devam etmesine izin verilmesi kabul edilemez

ASTANA, 4 Temmuz (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin-Azerbaycan ikili ilişkilerinin stratejik ortaklık seviyesine yükseltildiğini, bunun ise yeni bir duruş ve başlangıç noktası anlamına geldiğini belirtti. Xi, Çarşamba günü Shanghai İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Konseyi 24. Zirvesi öncesinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşmesinde söz konusu açıklamayı yaptı.

Xi, iki ülkenin iki halka daha fazla fayda sağlamak amacıyla birbirini desteklemeye devam etmesi gerektiğini söyledi. Çin ve Azerbaycan'ın samimiyet ve karşılıklı güvene sahip iyi dostlar, eşitlik ve karşılıklı fayda ilkelerine bağlı iyi ortaklar olduğunu belirten Xi, ikili ilişkilerin sağlıklı ve istikrarlı şekilde gelişerek verimli işbirliği ve daha zengin stratejik anlamlar ortaya çıkardığını belirtti. Xi, Azerbaycan'ın ulusal egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğünü korumasını ve kendi ulusal koşullarına uygun bir kalkınma yolu izlemesini kararlılıkla desteklediklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı, iki ülkenin yüksek kaliteli Kuşak ve Yol işbirliğini teşvik etmesi; ticaret, yatırım, petrol, doğalgaz ve fotovoltaik enerji gibi alanlarda işbirliğini derinleştirmesi, bağlanabilirliği güçlendirmesi, Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık Rotası'nın inşasını ilerletmesi ve Çin-Avrupa yük trenlerinin sağlıklı ve istikrarlı işleyişini güvence altına alması gerektiğini kaydetti. Xi, tarafların ayrıca eğitim, kültür ve turizm gibi alanlarda, iki ülkenin gençleri arasında ve alt ulusal düzeyde daha fazla etkileşim yürütmesi ve Çin-Azerbaycan dostluğunun kamuoyu zeminini pekiştirmesi gerektiğini ifade etti.

Çin Cumhurbaşkanı, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı'na ev sahipliği yapacak olması konusunda Azerbaycan'a destek verdiklerini söyledi. Xi, dünyada eşit ve düzenli çok kutupluluğu ve evrensel çapta faydalı ve kapsayıcı bir ekonomik küreselleşmeyi savunmak, ayrıca dünya barışı, istikrarı ve kalkınmasını teşvik etmek için Azerbaycan ile birlikte çalışmaya hazır olduklarını belirtti.

Aliyev ise Azerbaycan ve Çin'in iyi ortaklar olduğunu söyledi. Aliyev, iki ülkenin çeşitli bakanlıklar ve düzeylerde yakın etkileşimi sürdürdüğünü, ikili ticaret hacmini artırdığını ve bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğünün korunması konularında uluslararası kuruluşlarda birbirlerini sıkı şekilde desteklediğini belirtti. İki ülkenin, Azerbaycan-Çin stratejik ortaklığının kurulduğunu ortak bir bildiriyle duyurduğunu kaydeden Aliyev, ikili ilişkilerin gelişimi açısından bu hamlenin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Azerbaycan'ın tek Çin ilkesini ve Çin'in büyük ulusal yeniden birleşme ülküsünü kararlılıkla desteklediğini yineleyen Aliyev, bunun tarihi eğilime uygun olduğunu ve hiçbir gücün bunu durduramayacağını söyledi. Aliyev, ülkesinin Çin ile dayanışma ve işbirliğini güçlendirmeye, iki ülke arasındaki potansiyelden yararlanmaya, Kuşak ve Yol işbirliği çerçevesinde ekonomi, ticaret, yatırım, yeni enerji ve kültür gibi alanlarda işbirliğini artırmaya, Shanghai İşbirliği Örgütü ve diğer çerçevelerde yakın işbirliği yürütmeye, dış müdahalelere karşı çıkmaya ve bölgesel güvenlik ve istikrarı korumaya istekli olduğunu ifade etti. İki ülke, stratejik ortaklığın kurulduğuna dair ortak bir bildiri yayımladı. İki tarafın ilgili bakanlıkları arasında Kuşak ve Yol işbirliği ve bağlanabilirlik gibi alanlarda işbirliği anlaşmaları imzalandı.

Editör: Şeymanur Erbay