SEMERKANT, 16 Eylül (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Cuma günü Özbekistan'ın Semerkant kentindeki Forumlar Majmuası Kompleksi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile biraraya geldi. Xi, pratik işbirliğinde istikrarlı ilerleme ve pandemiye karşı etkili işbirliği ile son yıllarda Çin-Türkiye ilişkilerinin büyüme ivmesini sürdürdüğüne dikkat çekti. Xi, gerçeklerin, Çin ile Türkiye arasındaki güçlü ilişkilerin her iki ülkenin uzun vadeli çıkarlarına hizmet ettiğini ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki dayanışma ve işbirliğinin derinleştirilmesi için son derece önemli olduğunu gösterdiğini söyledi. Xi, uluslararası toplumun halen zorlukların yanı sıra çok sayıda fırsatla karşı karşıya bulunduğunu kaydetti.

Çin Cumhurbaşkanı, Çin ile Türkiye'nin her ikisinin de büyük gelişmekte olan ülkeler ve yükselen piyasalar olduğunu; karşılıklı hak ve çıkarları korumada, kalkınma ve yenilenme arayışında olma ve uluslararası adaleti korumada birçok ortak çıkarı bulunduğunu söyledi. Çin'in, stratejik işbirliği ilişkilerinin düzeyini yükseltmek için Türkiye ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu belirten Xi, iki tarafın karşılıklı siyasi güveni pekiştirmesi, birbirinin temel çıkarlarına içtenlikle saygı göstermesi ve Çin-Türkiye stratejik işbirliği ilişkilerinin siyasi temelini güçlendirmesi gerektiğinin altını çizdi. Xi, kalkınmada işbirliğine odaklanmanın, çeşitli ikili işbirliği mekanizmalarından ve iki tarafın güçlü yönlerinden daha iyi yararlanılmasının, yüksek kaliteli Kuşak ve yol işbirliğinden daha fazla sonuç alınması için çalışılmasının ve küresel endüstriyel ve tedarik zincirlerinin güvenliğinin yanı sıra gıda ve enerji güvenliğine katkıda bulunmanın önemli olduğu söyledi. Xi, iki tarafın gerçek çok taraflılığı savunması, uluslararası hakkaniyet ve adaleti desteklemesi, Birleşmiş Milletler, G20 ve Shanghai İşbirliği Örgütü dahil olmak üzere çok taraflı örgütlerde işbirliğini güçlendirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Gazze'deki çocuklar tüm zorluklara rağmen eğitimlerine devam etmeye çalışıyor Gazze'deki çocuklar tüm zorluklara rağmen eğitimlerine devam etmeye çalışıyor

Erdoğan ise Türkiye-Çin ilişkilerinde farklı alanlarda önemli ilerleme sağlandığını kaydetti ve Türkiye'nin, Çin ile hükümetler arası işbirliği komitesi gibi mekanizmalar aracılığıyla iki ülke arasında daha verimli ticaret ve yatırım işbirliğini teşvik etmek amacıyla birlikte çalışmaya hazır olduğunu ifade etti. Erdoğan, Türkiye'nin "Orta Koridor" planı ile Kuşak ve Yol İnisiyatifi arasında güçlü tamamlayıcılık göz önünde tutulduğunda, iki ülkenin kalkınma stratejileri arasında, ortak kalkınma ve yenilenmeyi desteklemek için sinerji oluşturmak üzere yoğun çaba gösterilmesinin umulduğunu söyledi. Erdoğan ayrıca, Türkiye'nin tek-Çin ilkesine olan sıkı bağlılığını da yineledi. Toplantıda Ding Xuexiang, Yang Jiechi, Wang Yi, He Lifeng ve diğer yetkililer de hazır bulundu.

Editör: Şeymanur Erbay