BEİJİNG, 15 Ağustos (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, diplomatik ilişkilerin kurulmasının 50. yıldönümünü yeni bir başlangıç noktası olarak kabul ederek ortak geleceğe sahip bir Çin-Brezilya topluluğu inşasını ortaklaşa teşvik etmek üzere Brezilya'yla çalışmaya hazır olduklarını söyledi. Xi söz konusu ifadeleri Perşembe günü iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 50. yıldönümü vesilesiyle Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'ya gönderdiği kutlama mesajında kullandı. Xi, önde gelen gelişmekte olan ülkeler ve kilit öneme sahip yükselen pazarlar olan Çin ve Brezilya'nın, benzer düşünce yapısına sahip iyi dostlar ve el birliği yaparak ilerleyen ortaklar olduğunu kaydetti. Xi, diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana geçen yarım asırlık dönemde iki ülke arasındaki ilişkinin, uluslararası arenadaki değişiklilere rağmen giderek daha belirgin, kapsamlı ve stratejik hale gelen bir küresel etkiye kavuştuğunu ve istikrarlı biçimde gelişmeye devam ettiğini söyletti.

Xi, bir yandan kendi ülkelerinin kalkınma ve yeniden canlanmasını teşvik eden Çin ve Brezilya'nın bir yandan da dünyadaki barış, istikrar ve refaha katkıda bulunma konusunda da önemli roller oynadığını dile getirdi. Xi, Lula'nın geçtiğimiz yıl Çin'e gerçekleştirdiği başarılı ziyaret sırasında iki tarafın, yeni dönemde Çin-Brezilya ilişkilerinde yeni bir geleceğin ön hazırlık ve başlangıcını gerçekleştirme konusunda önemli bir uzlaşıya vardığını vurguladı. Xi, Brezilya'yla diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 50. yıldönümünü yeni bir başlangıç noktası olarak kabul ederek iki ülke arasındaki kalkınma stratejilerinin uyumunu sürekli artırmaya, çeşitli alanlardaki etkileşim ve işbirliğini derinleştirmeye, yeni dönemde ulaşılacak yeni boyutları Çin-Brezilya ilişkilerine entegre etmeye ve ortak geleceğe sahip bir Çin-Brezilya topluluğunun inşasını teşvik için birlikte çalışmaya hazır olduklarını söyledi. Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ise kutlama mesajında, geçtiğimiz yarım asırlık dönemde Brezilya ile Çin arasındaki dostluğun güçlendiğini ve işbirliğinin giderek çeşitlendiğini belirtti. Lula an itibarıyla iki ülkenin ortaklaşa daha müreffeh, barışçıl ve adil bir dünya inşa etmek üzere birçok alanda ve her seviyede işbirliğini sürdürdüğünü kaydetti.

Çin'in ABD Büyükelçiliği Çin'in kuruluşunun 75. yıldönümü için resepsiyon düzenledi Çin'in ABD Büyükelçiliği Çin'in kuruluşunun 75. yıldönümü için resepsiyon düzenledi

Brezilya-Çin ilişkilerinin çok kutuplu düzen ve daha adil ve etkili bir küresel yönetişim inşasında giderek daha önemli hale geldiğini vurgulayan Lula, ikili ilişkilerin iki ülkenin ve dünyanın istikrar ve öngörülebilirliğinde temel bir rol oynadığını sözlerine ekledi. Lula, ikili ilişkilerin gelecek 50 yılında iki ülkenin birlikte yeni bir yol çizeceğini ve parlak bir ortak gelecek yaratacağını söyledi. Çin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Han Zheng ve Brezilya Devlet Başkanı Yardımcısı Geraldo Alckmin de Perşembe günü birbirlerine tebrik mesajı gönderdi.

Kaynak: rss