BEİJİNG, 20 Ekim (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Cuma günü Beijing'de Brezilya Temsilciler Meclisi Başkanı Arthur Lira ile bir araya geldi. Xi, Çin'in doğu, Brezilya'nın ise batı yarımkürede en büyük gelişmekte olan ve küresel etkiye sahip yükselen büyük ülkeler olduğunu belirtirken, dünyanın kargaşadan geçtiği bir dönemde iki ülkenin birbirlerini sıkı şekilde desteklemesi gerektiğini ifade etti.

Çin ve ABD, savunma politikası koordinasyon toplantısı gerçekleştirdi Çin ve ABD, savunma politikası koordinasyon toplantısı gerçekleştirdi

Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin Brezilya'nın yeniden sanayileşme ve Yeni Büyümeyi Hızlandırma Programı ile son derece bağdaştığını söyleyen Xi, iki ülkenin kendi modernleşme süreçlerine yardımcı olacak şekilde söz konusu projeleri uyumlu hale getirmesi gerektiğini belirtti. Brezilya'nın gelecek yılki G20 zirvesine ve 2025'teki Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'na ev sahipliği yapmasını desteklediklerini ifade eden Xi, Brezilya ile koordinasyon ve işbirliğini güçlendirmeye istekli olduklarını söyledi.

Xi, Lira ve diğer meclis üyelerinin Çin ve Brezilya arasındaki alışveriş ve işbirliğini aktif şekilde teşvik ederek ikili ilişkilerin daha da gelişmesine katkıda bulunmalarını umduğunu ifade etti. Lira ise Çin ile işbirliğinin Brezilya'nın ekonomik ve sosyal kalkınmasını etkin şekilde destekleyerek ülkedeki istihdam ve üretim kapasitesini arttırdığını söyledi. Çin'in başarısının dünya için büyük önem taşıdığına işaret eden Lira, Çin'in her zaman Brezilya'nın kalkınması için önemli bir ortak olduğunu belirtti. Gelecek yıl G20 dönem başkanı olacak olan Brezilya'nın Çin ile yakın iletişim ve koordinasyonu sürdürmeye istekli olduğunu ifade eden Lira, Xi'nin ziyareti için ise sabırsızlandıklarını söyledi.

Editör: Şeymanur Erbay