BEİJİNG, 20 Ekim (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 3. Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu için Beijing'de bulunan Pakistan Başbakanı Enver el-Hak Kakar ile Perşembe günü bir araya geldi. Xi, Çin ve Pakistan'ın her koşulda stratejik işbirliğini sürdüren ortaklar ve sağlam dostlar olduğunu belirterek, Pakistan'da göreve gelen hükümetlerin Kuşak ve Yol işbirliğine aktif destek ve katılım sağladığını ifade etti. Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru'nun son 10 yılda verimli sonuçlar elde ettiğini hatırlatan Xi, koridorun Pakistan'ın ekonomik ve sosyal kalkınmasını etkin şekilde desteklediğini ve Kuşak ve Yol işbirliğinin önemli bir imza projesi haline geldiğini söyledi.
Xi, ulusal egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğünü koruması yönünde Pakistan'ı desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru'nun büyümeyi, insanların refahını, yenilikçiliği, yeşil kalkınmayı ve açıklığı artıracak yükseltilmiş bir versiyonunun iki ülke tarafından kurulması gerektiğini söyledi. Xi, iki ülkenin ayrıca sanayi parkları, tarım, madencilik ve yeni enerji gibi alanlarda işbirliğini güçlendirmesini ve somut sonuçlar elde etmek üzere büyük bağlanabilirlik projelerinin en kısa sürede hayata geçirilmesinin kolaylaştırmasını istedi.
Xi, Pakistan'ın ülkedeki Çinli personel ve kurumların güvenliğini sağlamak üzere etkili tedbirler alacağını umduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı, bölgesel birlik ve işbirliğini teşvik etmek ve gelişmekte olan ülkelerin meşru hak ve çıkarlarını korumak amacıyla Birleşmiş Milletler ve Shanghai İşbirliği Örgütü çerçevesinde Pakistan ile işbirliğini güçlendirmeye hazır olduklarını söyledi. Kakar ise yüksek kaliteli Kuşak ve Yol işbirliğini desteklemek üzere Cumhurbaşkanı Xi tarafından yeni açıklanan sekiz önemli adıma işaret etti. Kakar, bunların sadece küresel bağlanabilirliği güçlendirmekle kalmayacağını, aynı zamanda daha adil ve makul bir küresel yönetişim sistemini teşvik ederek, Pakistan ve diğer ülkelerin daha çok kalkınması için önemli fırsatlar sunacağını belirtti.

Çin ve AB elektrikli araçlara yönelik gümrük vergileri anlaşmazlığında yapıcı istişarede bulundu Çin ve AB elektrikli araçlara yönelik gümrük vergileri anlaşmazlığında yapıcı istişarede bulundu

Pakistan'ın her zaman Çin'in güvenilir ve sağlam bir dostu olacağını ve Pakistan-Çin dostluğunu hiçbir gücün bozmasına izin vermeyeceğini ifade eden Kakar, Çin ile her durumda stratejik işbirliği ortaklığını derinleştirmeye kararlı olduklarını vurguladı. Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru'nun yüksek kaliteli gelişimini desteklemek üzere Çin ile yakın işbirliği yapmaya istekli olduklarını belirten Kakar, hükümetin Pakistan'daki Çinli personel ve kurumların güvenliğini ve çıkarlarını korumak için hiçbir çabadan kaçınmayacağını ifade etti.

Editör: Şeymanur Erbay