Çin

Çin Cumhurbaşkanı Xi, Beijing'de Küba Başbakanı Marrero ile görüştü

Abone Ol

BEİJİNG, 7 Kasım (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Pazartesi günü başkent Beijing'deki Büyük Halk Salonu'nda Küba Başbakanı Manuel Marrero Cruz ile bir araya geldi. Çin ve Küba'nın iyi birer dost, yoldaş ve kardeşler olduğunu belirten Xi, Çin ve Küba'nın, iki ülke liderinin rehberliği ve himayesinde kendilerine özgü sosyalizmi inşa etme sürecinde birlikte çalıştığını, temel çıkarlarını ilgilendiren konularda birbirlerini desteklediğini, uluslararası ve bölgesel konularda yakın işbirliği yaptığını, böylece sarsılmaz bir güven ve dostluk bağı kurduğunu söyledi.

Çin'in iki parti ve ülke arasındaki özel dostluk ilişkisine stratejik ve genel bir perspektiften bakarak ilişkiyi bu doğrultuda geliştirdiğini ifade eden Xi, Çin ve Küba arasındaki uzun vadeli dostluk politikasına bağlı kaldıklarını belirtti. Xi ayrıca, Küba ile karşılıklı siyasi güven ve stratejik koordinasyonu derinleştirmeye, parti ve devlet yönetişimi konusunda teorik tartışmalar yürütüp deneyimleri paylaşmaya devam edeceklerini belirtti. Xi, "Çin, dış müdahale ve ablukalara karşı çıkma, ayrıca ulusal egemenlik ve itibarını koruma konusunda Küba halkını kararlılıkla desteklemeye devam edecek" dedi.

Yüksek kaliteli Kuşak ve Yol işbirliğini desteklemeye yönelik olarak 3. Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu'nda açıklanan sekiz maddeye değinen Xi, Küba'nın özellikle tarım, turizm, sağlık, bilim ve teknoloji ile bilişim ve iletişim alanlarında ikili işbirliğini daha da derinleştirip güçlendirme yönünde sergilediği aktif sinerjiyi memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. Xi, "Küba'nın Çin pazarına daha fazla özel ürün getirmek için Çin Uluslararası İthalat Fuarı (CIIE) gibi önemli platformlardan istifade etmeyi sürdüreceğini umuyoruz" dedi.

Küba'nın Eylül ayında G-77 ve Çin zirvesine başarıyla ev sahipliği yaparak gelişmekte olan ülkeler arasında dayanışma ve işbirliğinin geliştirilmesine önemli katkılarda bulunduğuna işaret eden Xi, gelişmekte olan ülkelerin egemenlik, güvenlik ve kalkınma alanlarındaki çıkarlarını ortaklaşa korumaya devam etmek üzere Küba ile birlikte çalışmaya hazır olduklarını söyledi. Marrero ise Raul Castro ile Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel'in içten selamlarını ileterek, Çin'de düzenlenen 6. Çin Uluslararası İthalat Fuarı'na katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ziyaretinde Çin'in kalkınmasında elde edilen büyük başarılar hakkında derinlemesine bilgi edindiğini belirten Marrero, Xi'nin yönetişim konusundaki önemli fikirlerinin Küba ve dünya için büyük bir ilham ve referans kaynağı olduğunu vurguladı.

Çin ile dayanışma ve işbirliğini daha da güçlendirmeyi ve iki ülkenin birbirini güçlü şekilde desteklemesini umduklarını söyleyen Marrero, ülkesinin Kuşak ve Yol İnisiyatifi'ni yüksek kalitede ortaklaşa inşa etmek, çeşitli alanlarda tatbiki işbirliğini derinleştirmek, uluslararası ve bölgesel meselelerde iletişim ve koordinasyonu güçlendirmek, hegemonya ve zorbalığa karşı koymak ve uluslararası adalet ve hakkaniyeti korumak üzere Çin ile birlikte çalışmaya istekli olduğunu ifade etti.