BEİJİNG, 3 Kasım (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Cuma günü video bağlantısı aracılığıyla Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüştü. Çin-Almanya ilişkilerinin ikinci 50 yılına girdiğini hatırlatan Xi, her koşulda stratejik ortak olan iki ülkenin karşılıklı fayda ruhu ile birlikte çalıştıklarını ve karşılıklı öğrenme ve etkileşim ruhu ile birlikte büyüdüklerini ifade etti.

Sürekli zenginleşen ve gelişen ikili işbirliğini açık ve faydaya dayalı olarak tanımlayan Xi, "Bu, geçtiğimiz on yıllarda Çin-Almanya ilişkilerinin sorunsuz gelişiminden elde edilen değerli bir deneyim. Bunun değeri bilinmeli ve yeni nesillere aktarılmalı" dedi. 6. Çin Uluslararası İthalat Fuarı'na 130'dan fazla Alman şirketinin katılacağını belirten Xi, bunun Alman şirketlerinin Çin'in kalkınmasına olan güvenini gösterdiğini söyledi. Xi ayrıca, Alman tarafının da ülkede işbirliği fırsatı arayan Çinli işletmelere yüksek düzeyde açık olma ilkesine bağlı kalacağına yönelik umudunu dile getirdi.

Çin Uluslararası Hizmet Ticareti Fuarı'na 85 ülkeden 450'den fazla şirket katılıyor Çin Uluslararası Hizmet Ticareti Fuarı'na 85 ülkeden 450'den fazla şirket katılıyor

Scholz ise ülkesinin Filistin-İsrail çatışması ve Ukrayna krizine ilişkin görüşlerini aktarırken, Çin ile yakın iletişimi sürdürme arzusunu ifade etti. Xi, Filistin-İsrail çatışması ile Ukrayna krizini çözmek için güvenlik meseleleri hakkında daha derin düşünülmesi; ortak, kapsamlı, işbirlikçi ve sürdürülebilir güvenlik vizyonuna bağlı kalınması ve dengeli, etkili ve sürdürülebilir bir güvenlik mimarisinin inşa edilmesinin teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Xi, diğer ülkelerin güvenlik alanını daraltmanın ve bir tarafı desteklerken diğer tarafın meşru taleplerini görmezden gelmenin bölgesel dengesizliğe ve çatışmaların genişleyip tırmanmasına yol açacağını kaydetti. Xi, hem Çin hem de Avrupa'nın çatışmalara arabuluculuk etmek, gerilimleri azaltmak ve bölgesel barış ve kalkınmayı teşvik etmede olumlu rol oynamak üzere birlikte çalışması gerektiğine işaret etti.

Editör: Şeymanur Erbay