Çin ve ABD, politika ve ticaret konularında profesyonel, rasyonel ve yararlı görüşmeler gerçekleştirdi Çin ve ABD, politika ve ticaret konularında profesyonel, rasyonel ve yararlı görüşmeler gerçekleştirdi

BEİJİNG, 5 Şubat (Xinhua) Xi, Çin ve Mısır'ın karşılıklı siyasi güveni daha da pekiştirdiğini ve Kovid-19 pandemisine karşı ortak mücadelede olduğu gibi faydalı işbirlikleri yaparak verimli sonuçlar elde ettiğini söyledi. Xi, Çin-Mısır kapsamlı stratejik ortaklığının; Çin ile Arap ülkeleri, Afrika ülkeleri ve gelişmekte olan ülkeler arasında bir dayanışma, işbirliği ve karşılıklı fayda modeli haline geldiğini ifade etti. Xi, iki tarafın karşılıklı fayda getiren işbirliğini derinleştirmesi, Kuşak ve Yol İnisiyatifi'ni, Mısır'ın 2030 Vizyonu ve Süveyş Kanalı Koridoru'nun geliştirilmesi gibi ileriye dönük projelerle birleştirmeye devam etmesi gerektiğini vurguladı. Çin ve Mısır'ın geçen yıl Afrika kıtasında ilk ortak Kovid-19 aşı üretim hattını kurduğunu belirten Xi, iki tarafın dayanışma içinde pandemiyle mücadeleye devam etmesi gerektiğini söyledi.

Xi, Çin'in Mısır'a aşı desteği sağlamaya, ortak aşı üretimi konusunda işbirliğini genişletmeye, Mısır'ın Afrika'da bir aşı üretim merkezi haline gelmesine yardımcı olmaya ve gelişmekte olan ülkelerde aşıların erişilebilirliğini ve makul fiyatla satın alınabilirliğini sağlamak amacıyla ortak katkılarda bulunmaya devam etmek istediğini bildirdi. Xi, Çin ve Mısır'ın; Çin-Arap ve Çin-Afrika işbirliğine liderlik etmek, yeni dönemde ortak bir geleceği paylaşan Çin-Arap toplumlarının inşasını hızlandırmak, Afrika'nın kalkınmasını ve refahını sağlamak için el ele vermesi gerektiğini söyledi. Sisi de kendisini Beijing 2022 Kış Olimpiyat Oyunları açılış törenine davet ettiği için Xi'ye teşekkür etti. Uzun bir geçmişi bulunan Mısır-Çin ilişkilerinin güçlü olduğunu kaydeden Sisi, Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin Mısır'ın ekonomik kalkınmasına güçlü destek verdiğini ve Mısır'ın bu girişime aktif olarak katılarak, çeşitli alanlarda ikili işbirliğini genişletip, kendi gelişimini hızlandırma arzusunda olduğunu belirtti. Sisi, Mısır halkının pandemi sonrası Çin Cumhurbaşkanı Xi'nin Mısır'ı ziyaretini sabırsızlıkla beklediğini söyledi.

Editör: İRFAN KARSLI