ABD'nin yaptıklarını "ciddi siyasal provokasyon" olarak niteleyen Sözcü Hua Chunying basın toplantısında bir süredir ABD'li kolluk kuvvetlerinin sık sık Çin'in nakliye şirketlerinin personelini hedef alan rastgele kontroller yaptığını, ABD'ye giden uçakların mürettebatını inceleme ve kontrollere tabi tuttuğunu ve ÇKP üyelerini detaylı incelemeden geçirdiğini dile getirdi.

Çin ve ABD, iklim eyleminin güçlendirilmesi için bir araya gelecek Çin ve ABD, iklim eyleminin güçlendirilmesi için bir araya gelecek

ABD'nin yaptıklarının ideolojik düşmanlığı kışkırttığını ve Çin ile ABD arasındaki normal personel değişimi programlarını baltaladığını vurgulayan Hua'ya göre, bu McCarthyciliğin yeniden hortlaması ve ABD'deki Çin karşıtı güçlerin Çin'i her yönden kuşatıp baskı altına almasının bir başka örneği.

Hua, "Bu durum, tarihi gelişimin seyrine uygun değildir ve Çin ve ABD halklarının dostane değişim isteklerine aykırıdır" ifadelerini kullandı.

Çin'in ABD'ye memnuniyetsizliğini ilettiğini kaydeden Hua, ABD'yi derhal yapılan yanlışlığı düzeltemeye, ideoloji karşıtlık oluşturmaktan vazgeçmeye ve mantıksızca Çin'i baskı altına alma çabalarını durdurmaya çağırdı.

Hua, "ABD provokasyonlarını tırmandırmakta ısrar ederse Çin kesinlikle karşı önlemler alacaktır" dedi.

Editör: İRFAN KARSLI