Politika

Çin Büyükelçisi ve ABD'li iş liderleri, Kaplan Yılı'nda sağlam ve istikrarlı Çin-ABD ilişkileri için çalışma sözü verdi

WASHINGTON, 30 Ocak (Xinhua) -- Çin Büyükelçiliği tarafından Çin Yeni Yılı nedeniyle çevrimiçi düzenlenen resepsiyonunda konuşan Qin, "Başlayacak Kaplan Yılı'nda cesaret ve vi...

Abone Ol

WASHINGTON, 30 Ocak (Xinhua) -- Çin Büyükelçiliği tarafından Çin Yeni Yılı nedeniyle çevrimiçi düzenlenen resepsiyonunda konuşan Qin, "Başlayacak Kaplan Yılı'nda cesaret ve vizyona sahip olmalıyız" dedi. "İki ülke liderinin geçen yıl yaptıkları sanal toplantıda vardıkları anlaşma uyarınca, karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama ve kazan-kazan işbirliği ruhunu desteklemeli, zorluklara doğrudan yaklaşmalı ve Çin-ABD ilişkilerinin güçlü ve istikrarlı büyümesi için çalışmalıyız" diyen Qin, bunun her iki ülke ve tüm dünyanın yararına olduğunu ifade etti.

2. Dünya Savaşı sırasında işgalci Japon askerleriyle savaşmak üzere Çin halkıyla omuz omuza vermek için Çin'e giden Amerikalı bir grup gönüllü pilota atıfta bulunan Qin, "Uçan Kaplanları ve diğer pek çok dokunaklı hikayeyi unutmayalım ve yeni dönemdeki dostluğumuzu ilerletmek için elimizden geleni yapalım" dedi.

ABD'nin eski Başkanı Jimmy Carter ve Carter Center CEO'su Paige Alexander, Büyükelçiye gönderdikleri tebrik mektubunda, 43 yıl önceki Çin Başbakan Yardımcısı Deng Xiaoping'in, Çin Yeni Yılı sırasında Beyaz Saray'ı ziyaret ettiğini hatırlattı.

Mektupta, Deng'in ziyareti ile ABD yetkilileri ve vatandaşlarla yaptığı görüşmelerin "gelecek yıllarda yeni ilişkilerin gelişmesi için güçlü bir temel oluşturduğu" ifade edildi. Mektupta ayrıca, "Çin halkına mutlu ve müreffeh bir Kaplan Yılı diliyor ve ABD ile Çin arasındaki ikili ilişkilerin barışçıl ve yapıcı bir sürece girmesini umuyoruz" ifadesi yer aldı.

ABD-Çin İlişkileri Ulusal Komitesi Başkanı Stephen Orlins de, çevrimiçi düzenlenen resepsiyonda yaptığı açıklamada, kaplanın sağlık, canlılık ve gücü temsil ettiğini belirtti. "Dünya halklarının sağlığı ve ABD-Çin ilişkilerinin iyileştirilmesi için, bu özelliklere ihtiyacımız var" diyen Orlins, "Kaplan Yılı'nda ABD-Çin ilişkilerini hep birlikte güçlendireceğimizi biliyorum" dedi.

ABD-Çin İş Konseyi Başkanı Craig Allen da açıklamasında, Çin'deki yatırımlarını artırmak için irade ve karlılık gösteren ezici bir çoğunlukla, "üyelerimizin geçen yıl boyunca güçlü ve önemli performansının devam ettiğini gördük" dedi. Allen, "Şimdi rekabet gücüyle, aynı zamanda cesareti ve hırsıyla bilinen kaplanı kucaklıyoruz. Bu, 2022'deki ABD-Çin ticari ilişkisi için mükemmel bir analoji" ifadesini kullandı. ABD-Çin İş Konseyi Başkanı Allen, "ABD-Çin ticari ilişkisini büyütmek ve ortak refahımızı desteklemek için Çin'deki Amerikan iş çevrelerini destekliyoruz" dedi.