Çin

Çin: Brezilya'nın en kısa sürede Kuşak ve Yol ailesine katılmasından memnuniyet duyarız

Abone Ol

BEİJİNG, 25 Temmuz (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Çin ve Brezilya'nın birbirlerinin kapsamlı stratejik ortakları olduğunu belirterek Brezilya'nın en kısa sürede Kuşak ve Yol ailesine katılmasından memnuniyet duyacaklarını söyledi. Pazartesi günü yabancı muhabirlerle bir araya gelen Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva Xinhua'ya verdiği bir söyleşide Brezilya'nın Çin'le bilim, teknoloji, çip ve yazılım üretimi alanlarında işbirliği içeren yeni bir stratejik ortaklık kurmayı ve Brezilya-Çin ilişkisini "son derece yakın" hale getirmek ve daha da zenginleştirmek istediğini söylemişti.

Lula, ülkesinin ekonomik olarak büyümesi, bilimsel ve teknolojik olarak gelişimi için Çin'in çok önemli ve her zaman dikkate alacakları bir ortak olduğunu ve açlıkla mücadelede de Çin'le çalışmak istediğini kaydetti. Çin'in Kuşak ve Yol konusunu konuşmak istediğini belirten Lula, kendisinin de Çin'le bu konuyu görüşmeye istekli olduğunu ifade etti. Lula, "Hangi pozisyonda oynayacağımızı bilmek istiyorum, çünkü yedek oyuncu olmak istemiyoruz, ilk kadroda yer almak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Perşembe günkü olağan basın toplantısında konuyla ilgili bir soruya yanıt veren Mao, Çin'in ilgili haberleri dikkate aldığını belirtti. Sözcü, Çin ve Brezilya'nın önde gelen gelişmekte olan ülkeler, önemli yükselen ekonomiler ve birbirlerinin kapsamlı stratejik ortakları olduğunu kaydetti. Mao, "Çin, Brezilya ile ilişkilerine büyük önem atfetmektedir ve bu ilişki her zaman Çin diplomasisinde bir öncelik olagelmiştir" diye konuştu.

Mao, Çin'in diplomatik ilişkilerin kurulmasının 50. yıldönümünü bir fırsat bilerek Kuşak ve Yol İnisiyatifi ile Brezilya'nın Brezilya Yeni Endüstrisi gibi kalkınma stratejileri arasında daha fazla sinerji yaratmak ve iki ülke arasında geniş kapsamlı üst düzey ve yüksek kaliteli tatbiki işbirliğini geliştirmek üzere çalışmaya ve böylelikle iki halka daha fazla fayda sağlamaya ve dünyanın kalkınma ve refahına katkıda bulunmaya hazır olduğunu ifade etti. Mao, "Brezilya futbolun ülkesi. Çin, Brezilya'nın en kısa sürede Kuşak ve Yol ailesine katılmasını memnuniyetle karşılamakta ve Kuşak ve Yol işbirliğinde göstereceği müthiş performansı sabırsızlıkla beklemektedir" dedi.