Çin: ABD, Taiwan'ı silahlandırmaya derhal son vermeli Çin: ABD, Taiwan'ı silahlandırmaya derhal son vermeli

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 12 Ekim (Xinhua) -- Çinli elçi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ülkesinin Birleşmiş Milletler'in (BM) gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaç ve endişelerine daha iyi yanıt vermek amacıyla kalkınma için mali kaynaklarına öncelik vermesini umduğunu söyledi. Çin'in Birleşmiş Milletler Daimi Misyonu içinde yer alan müsteşar Cheng Lie, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in dünya çapındaki bu yapının 2023 yılı için program planını ve önerilen program bütçesini sunduğu BM Genel Kurulu Beşinci Komitesi toplantısında açıklamalarda bulundu.

Cheng, halihazırda gelişmekte olan ülkelerin çoğunlukla ekonomik iyileşmede daha büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu ve BM'den daha güçlü destek beklediğini ifade etti. Çinli elçi bununla birlikte kalkınma bölümlerinin bütçe düzeyinin gelişmekte olan ülkelerin talebini ve çağrısını yansıtmak adına çok az artış gösterdiğini söyledi. Diplomat, "(BM) Sekreterliğinin, gelişmekte olan ülkelerin gerçek zorluklarına ve endişelerine yanıt vermek ve Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündemi'nin uygulanmasını desteklemek için yeterli ve sürdürülebilir mali kaynaklarla kalkınmaya öncelik verilmesini sağlamak amacıyla bütçe tahsisini en uygun hale getireceğini umuyoruz" dedi. Cheng, Çin'in 24. madde uyarınca Sekreterliğin ilk kez yeni ve genişletilmiş yetkilerle kabul edilmesi beklenen yetkileri uygulamak için kaynak içerdiğini endişeyle kaydetti.

Çinli elçi, Genel Kurul'un ya da BM İnsan Hakları Konseyi'nin yetkisini önceden belirlemek ve potansiyel kaynakları bütçe bölümüne önden kaydetmenin "önce yetki, sonra program, en son bütçe" temel ilkesine aykırı olduğunu söyledi. Cheng, Genel Kurul tarafından onaylanan program planlarının mali açıdan program planlarını yansıtan program bütçesinin temelini oluşturduğunu belirtti. Çoğunlukla BM'nin üye devletlerin görev ve önceliklerini doğru bir şekilde uygulayabilmesini sağladığını söyleyen Cheng, bunların hiçbirinin küçümsenmemesi veya göz ardı edilmemesi gerektiği mesajını verdi. Cheng, bütçe yöntemindeki herhangi bir değişikliğin aradaki ilişkileri zayıflatmaması ya da kesmemesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak: rss