Aşı (CHO Cells), 2020 yılının Ekim ayında Faz 1 ve Faz 2 klinik deneylerini tamamladı. Sonuçlar bu aşının, güvenliğini ve bağışıklık sağlayıcılığını destekler nitelikte ve herhangi bir ciddi ters reaksiyon bildirilmedi.

Enstitüden yapılan açıklamaya göre, aşının sağladığı nötralize edici antikor seviyesi, dünyadaki diğer Kovid-19 rekombinant protein aşıları ve mRNA aşıları ile benzer. Faz 3 deneylerini 2020 yılının Kasım ayından beri Çin, Özbekistan, Pakistan, Ekvador ve Endonezya'da yürüten araştırmacılar, 29.000 kadar yetişkini deneye katmayı planlıyor. Özbekistan Çin aşısının kullanımını 1 Mart'ta onaylarken, Çin de 10 Mart'ta acil kullanım izni verdi.

Aşı geliştiricisinin açıklamasına göre, rekombinant protein alt birim aşısının üretimi için yüksek kaliteli bir biyogüvenlik laboratuvarı gerekmediğinden aşı hızlı bir şekilde büyük ölçekli olarak üretime geçebilir. Aşı bu sayede hem ekonomik hem de kolayca depolanabilip nakledilebilir olacak.

Gazze'de çocuk felci aşı kampanyasının ilk gününde 86.000 çocuk aşılandı Gazze'de çocuk felci aşı kampanyasının ilk gününde 86.000 çocuk aşılandı

Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Mikrobiyoloji Enstitüsü ile Anhui Zhifei Longcom Biyofarmasötik Limited Şirketi'nin ortak geliştirdiği patentli aşı dünyanın ilk klinik araştırma izni onaylanmış Kovid-19 rekombinant protein alt birim aşısı. Aşı ayrıca Çin'de acil kullanımı onaylanmış dördüncü Kovid-19 aşısı.

Editör: İRFAN KARSLI