Alman Ekonomi Bakanı'ndan, Çin yapımı elektrikli araçlara yönelik gümrük vergileri konusunda siyasi çözüm çağrısı Alman Ekonomi Bakanı'ndan, Çin yapımı elektrikli araçlara yönelik gümrük vergileri konusunda siyasi çözüm çağrısı

BEİJİNG, 26 Ağustos (Xinhua) -- Çin'de devlet kurumları, eski beyaz eşyalarını yenileriyle değiştirmeleri için tüketicilere finansal teşvikler sunmaya başladı. Çin Ticaret Bakanlığı ve üç hükümet departmanı tarafından kısa süre önce çıkarılan genelgeye göre yüksek enerji verimliliğine sahip buzdolapları, çamaşır makineleri, televizyonlar, klimalar ve bilgisayarlar gibi sekiz beyaz eşya kategorisi bu takas sübvansiyonlarından yararlanabilecek. Ürünlerin nihai satış fiyatlarının yüzde 15'i sübvanse edilecek. Genelgede her tüketicinin sübvansiyondan bir kategorideki tek bir kalem için yararlanabileceği ve her bir kalemdeki sübvansiyon miktarının 2.000 yuanı (280,28 ABD dolarını) aşamayacağı belirtildi.

Genelgeye göre tüm yerel yönetimler, yüksek enerji verimliliğine sahip bu sekiz kategorideki beyaz eşyadan satın alan bireysel müşterilere sübvansiyon sağlanması için merkezi ve yerel fonların kullanımını koordine edecek. Tüketim mallarının takası programı, Çin'in yurtiçi talebi canlandırıp ekonomik büyümeyi destekleme çabaları kapsamına yürütülüyor. Çin Devlet Konseyi Mart ayında da büyük ölçekli bir ekipman yükseltme ve tüketici malları takası kampanyası başlatmak üzere bir eylem planı açıklamıştı. Bu şekilde bir yenileme kampanyası en son yaklaşık 15 yıl önce düzenlenmişti. Çin'de 2023 sonu itibarıyla insanların sahip olduğu sivil otomobil sayısı yaklaşık 336 milyonken beyaz eşya sayısı ise 3 milyarın üzerinde. Bu yenileme kampanyasının 1 trilyon yuanın üzerinde piyasa talebi yaratması bekleniyor.

Kaynak: rss