Xi, Kazakistan'ın başkenti Astana'da görkemli bir törenle karşılandı Xi, Kazakistan'ın başkenti Astana'da görkemli bir törenle karşılandı

DALİAN, 25 Haziran (Xinhua) -- Çin Başbakanı Li Qiang, 2024 Yaz Davos Forumu için Çin'in kuzeydoğusundaki Dalian kentinde bulunan Vietnam Başbakanı Pham Minh Chinh ile bir araya geldi.
Li, Pazartesi günü öğleden sonra gerçekleşen görüşmede, Vietnam Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri Nguyen Phu Trong ile Vietnam Cumhurbaşkanı To Lam'a Çin Cumhurbaşkanı ve Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri Xi Jinping'in içten selamlarını iletti.

Li, iki ülkeyi ekonomik tamamlayıcılıklarından tam olarak yararlanmaya, Kuşak ve Yol İnisiyatifi ile İki Koridor ve Tek Ekonomik Çember stratejisi arasındaki sinerjiyi kolaylaştırmaya, ticaret ve yatırım ölçeğini genişletmeye, bağlanabilirliği güçlendirmeye ve yeni enerji ve dijital ekonomi alanlarındaki işbirliği için yeni büyüme noktaları teşvik etmeyi sürdürmeye çağırdı. Başbakan, Çin'in Vietnam ile turizm, tıp eğitimi ve gençlik gibi alanlarda halklar arası ve kültürel etkileşimleri derinleştirerek, Çin-Vietnam dostluğuna yönelik halk desteğini pekiştirmeye hazır olduğunu söyledi.

Chinh ise Çin ile uzun süreli dostane işbirliğini güçlendirmenin, Vietnam'ın dış politikasında stratejik bir tercih ve en önemli öncelik olduğunu belirtti. Chinh, Vietnam tarafının tek Çin politikasını sıkı sıkıya desteklediğini, ayrıca Çin'in kalkınmasını ve Trans-Pasifik Ortaklığı için Kapsamlı ve Aşamalı Anlaşmaya katılımını desteklediğini söyledi. Chinh, Vietnam'ın çeşitli alanlarda karşılıklı fayda sağlayan işbirliğini derinleştirmek ve daha verimli sonuçlar elde etmek için ortak geleceğe sahip bir Vietnam-Çin topluluğunun inşasını teşvik etmek üzere Çin ile birlikte çalışmaya istekli olduğunu sözlerine ekledi.

Editör: Şeymanur Erbay