Çin Başbakanı Li Qiang: Çin, Shanghai Ruhunu ortaklaşa ileriye taşımak ve bölgesel barış, istikrar ve kalkınmaya yeni bir ivme kazandırmak üzere diğer Shanghai İşbirliği Örgütü üyeleriyle birlikte çalışmak için sabırsızlanıyor.

Araştırma: Çin'in Chang'e-6 Ay örnekleri ayırt edici özelliklere sahip Araştırma: Çin'in Chang'e-6 Ay örnekleri ayırt edici özelliklere sahip

BİŞKEK, 25 Ekim (Xinhua) -- Çin Başbakanı Li Qiang, 22. Shanghai İşbirliği Örgütü Üye Ülkeleri Hükümet Başkanları Konseyi Toplantısı'na katılmak üzere Salı günü Kırgızistan Cumhuriyeti'nin başkenti Bişkek'e gitti. Li, Kırgızistan Başbakanı Akılbek Caparov'un daveti üzerine Salı gününden Cuma gününe kadar ülkeye resmi bir ziyaret gerçekleştirecek.Havalimanında Caparov ile kısa bir görüşme yapan Li, "Çin, iki ülke lideri tarafından varılan önemli  mutabakatı tam olarak hayata geçirmek, karşılık siyasi ve stratejik güveni derinleştirmek, daha fazla işbirliği noktası ve çıtası yaratmak ve Çin-Kırgızistan dostluğunu günümüzün anlayışıyla zenginleştirmek üzere Kırgızistan ile çalışmaya hazır" dedi.

Li, Çin'in Shanghai Ruhunu ortaklaşa ileriye taşımak ve bölgesel barış, istikrar ve kalkınmaya yeni bir ivme kazandırmak üzere diğer Shanghai İşbirliği Örgütü üyeleriyle birlikte çalışmak için sabırsızlandığını belirtti. Başbakan, diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana Çin ve Kırgızistan'ın her zaman dayanışma içinde çalıştığını, birbirine yardım ettiğini, karşılıklı fayda ve kazan-kazan sonuçlarına dayalı işbirliği yaptığını, çeşitli alanlarda verimli başarılar elde ettiğini ve uluslararası ilişkilerde yakın ve yüksek verimli koordinasyon sağladığını söyledi.

,Çin Başbakanı Li Qiang, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'teki Manas Uluslararası Havalimanı'nda Kırgızistan Başbakanı Akılbek Caparov (sağda) tarafından düzenlenen resmi karşılama törenine katıldı, 24 Ekim 2023. (Fotoğraf: Wang Ye/Xinhua)

Li, Çin ve Kırgızistan'ın hakiki iyi komşular, dostlar, ortaklar ve kardeşler olduğunu söyledi. Çin Başbakanı, "Kırgızistan'a ziyaretimin amacı karşılıklı güveni artırmak, işbirliğini genişletmek, dostluğu derinleştirmek ve barışı teşvik etmek" dedi. Caparov ise Li'nin Kırgızistan ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek ikili ilişkilerdeki olumlu gelişme ivmesinden övgüyle bahsetti. Caparov, Kırgızistan'ın Çin tarafı ile çeşitli alanlardaki etkileşimleri geliştirmeye, Kuşak ve Yol işbirliğini ilerletmeye, yeni dönemde ikili kapsamlı stratejik ortaklığı yeni düzeylere çıkarmaya ve Orta Asya'da istikrar ve kalkınmayı ortaklaşa teşvik etmeye istekli olduğunu ifade etti.

Editör: Şeymanur Erbay