MOSKOVA, 21 Ağustos (Xinhua) -- Çin Başbakanı Li Qiang, Rusya Başbakanı Mihail Mişustin'in davetiyle Rusya'ya resmi ziyarette bulunmak ve Çin-Rusya hükümet başkanları 29. olağan toplantısına katılmak üzere Salı günü Moskova'ya gitti. Li Moskova'da bulunduğu süre içinde Mişustin'le bir araya gelerek ikili ilişkiler, tatbiki işbirliği ve ortak ilgi alanlarına giren kilit öneme sahip konularda derinlemesine görüş alışverişinde bulunacak. 1996 yılından bu yana her yıl düzenlenen Çin ve Rusya hükümet başkanları olağan toplantısı, iki ülkenin liderleri tarafından varılan uzlaşıları uygulamaya ve ikili işbirliği ve halklar arası etkileşimleri artırmaya yönelik önemli bir mekanizma işlevi görüyor.

Almanya Başbakanı Scholz Çin'le gümrük vergisi çekişmelerine karşı çıktı Almanya Başbakanı Scholz Çin'le gümrük vergisi çekişmelerine karşı çıktı
Çin Başbakanı Li Qiang Rusya'nın başkenti Moskova'daki Vnukovo Havalimanı'nda düzenlenen karşılama töreni sırasında Rusya hükümetinden üst düzey yetkililerle birlikte şeref kıtasını selamladı, 20 Ağustos 2024. (Fotoğraf: Liu Bin/Xinhua)

İki ülke arasındaki ilişkilerin kurulduğu günden bu yana geçen 75 yılda Çin-Rusya ilişkilerinin değişen uluslararası şartlara yenik düşmediğini ve zaman içinde daha güçlü ve daha canlı hale geldiğini kaydeden Li, Çin-Rusya ilişkilerinin yeni dönemde daha güçlü siyasi güven, çeşitli alanlarda verimli işbirliği, derin köklere sahip dostluk ve yakın ve etkili uluslararası koordinasyonla yeni güç ve canlılık sergilediğini belirtti. Li iki ülke liderinin bu yıl iki kez bir araya gelerek yeni tarihi başlangıç noktasına işaret eden diplomatik ilişkilerin kurulmasının 75. yıldönümünde Çin-Rusya ilişkilerinin yeni gelişimi için üst düzey bir düzenleme ve stratejik plan ortaya koyduğunu ifade etti. Li, iki tarafın ortak çabalarıyla Çin-Rusya kapsamlı stratejik koordinasyon ortaklığının yeni dönemde daha parlak bir geleceğe sahip olacağına inanıldığını vurguladı. Li iki tarafın da ortak çabalarıyla Çin-Rusya ilişkilerinin, artırılmış kapsamlı stratejik koordinasyonla ve alt ulusal düzeyde ve diğer alanlarda ekonomi, ticaret, yatırım, enerji ve halklar arası etkileşimde işbirliğinin daha da artmasıyla istikrarlı şekilde gelişme kaydettiğini söyledi. Enerji, kaynaklar, uzay ve bağlantısallık gibi geleneksel alanlardaki ikili işbirliği sürekli ilerleme kaydederken, bilimsel ve teknolojik inovasyon, sınır ötesi elektronik ticaret ve otomobil imalatı gibi yükselen alanlardaki işbirliği de güçlü bir ivme yakaladı. Bu yılın ilk 7 ayında Çin ile Rusya arasındaki ticaret geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,6 artarak 136,67 milyar ABD dolarına yükseldi. Ticaret hacmi, 2023'te 240 milyar doları aşarak on yıl önceye göre 2,7 kat artış sergilemişti. 

Kaynak: rss