Çin

Çin Başbakanı Li: Kırgızistan ile karşılıklı siyasi güveni artıracağız

Abone Ol

BİŞKEK, 25 Ekim (Xinhua) -- Resmi ziyaret için Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te bulunan Çin Başbakanı Li Qiang, Kırgızistan ile karşılıklı siyasi güveni artırmaya, kalkınma stratejilerinin uyumunu güçlendirmeye, ayrıca karşılıklı başarı ve ortak kalkınma için ortak noktada buluşan daha fazla müşterek çıkar bulmaya yönelik çalışmaya istekli olduklarını belirtti. Li, Çarşamba günü Kırgızistan Başbakanı Akılbek Caparov ile yaptığı görüşmede, Çin-Kırgızistan ilişkilerinin son yıllarda üst düzey gelişimini sürdürdüğünü ifade etti.

Başbakan, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov'un Mayıs ayında yaptıkları görüşmede ikili ilişkilerin geliştirilmesi için yeni bir yol haritası çizdiklerini ve ikili işbirliğini teşvik etmek üzere yeni görevler belirlediklerini hatırlattı. Li, iki ülke lideri tarafından varılan önemli mutabakatı somut eylemlere dönüştürmek, çeşitli alanlardaki ikili işbirliğinde yeni başarılar elde etmek ve iki halkın refahını sürekli iyileştirmek için Kırgızistan ile birlikte çalışmaya istekli olduklarını söyledi. Li, her iki tarafın da orta ve uzun vadeli ekonomik işbirliği ve ticari etkileşim planını düzgün şekilde uygulaması, ticaret ölçeğini genişletmesi ve ticari yapılarını optimize etmesi gerektiğini vurguladı.

Li, Çin ve Kırgızistan'ın bağlanabilirliği artırmak üzere Çin-Kırgızistan-Özbekistan demiryolu gibi kilit projelerin inşasını ve liman işbirliğini hızlandırması gerektiğini belirtti. Başbakan, iki ülkenin büyüme için itici güçler geliştirmek üzere gelişmiş imalat, dijital ekonomi, yeni enerjili araç, akıllı tarım ve temiz enerji gibi gelişmekte olan sektörlerde de işbirliğini artırmasının önemine işaret etti. Li ayrıca, iki tarafın halklar arasındaki bağlanabilirliği artırmak için tıbbi bakım, eğitim ve turizm gibi alanlarda halklar arası ve kültürel etkileşimleri derinleştirmesi gerektiğini ifade etti.
Başbakan, bölgede istikrarlı kalkınmaya daha fazla emniyet ve pozitif enerji getirmek ve dünya barışı, güvenliği ve kalkınmasına katkıda bulunmak üzere Kırgızistan ile çok taraflı koordinasyon ve işbirliğini güçlendirmeye, Çin-Orta Asya Zirvesi'nden çıkan sonuçları uygulamaya, ortak geleceğe sahip daha yakın bir Çin-Orta Asya toplumunun inşasını teşvik etmeye ve Shanghai İşbirliği Örgütü çerçevesinde Shanghai ruhunu ileriye taşımaya hazır olduklarını söyledi.