Çin

Çin Başbakanı Li: Çin-Belarus ikili ortaklığının üst düzey gelişimi için çalışacağız

Abone Ol

Çin Başbakanı Li Qiang, Perşembe günü Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile yaptığı görüşmede her türlü koşulda geçerli kapsamlı stratejik ortaklıklarının üst düzey gelişimini ileriye taşımak için Belarus tarafıyla çalışmaya hazır olduklarını söyledi.

MİNSK, 23 Ağustos (Xinhua) -- Çin Başbakan Li Qiang her türlü koşulda geçerli kapsamlı stratejik ortaklıklarının üst düzey gelişimini ileriye taşımak üzere Belarus tarafıyla çalışmaya hazır olduklarını söyledi. Li söz konusu açıklamayı Perşembe günü Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile Belarus'un başkenti Minsk'teki Bağımsızlık Sarayı'nda gerçekleştirdiği görüşme sırasında yaptı. Li iki ülke liderinin vardığı önemli uzlaşıyı uygulamak, karşılıklı güveni sürekli pekiştirmek, karşılıklı fayda sağlayan işbirliğini derinleştirmek ve her türlü koşulda geçerli Çin-Belarus kapsamlı stratejik ortaklığının iki halka daha fazla fayda sağlayacak şekilde üst düzey gelişimini ileriye taşımak üzere Belarus'la çalışmaya istekli olduklarını belirtti. Kendi ulusal şartlarına uygun bir kalkınma yolu izleme konusunda Belarus'u güçlü şekilde desteklemeye devam edeceklerini kaydeden Li, Belarus'la kalkınma stratejilerinin uyumunu artırmaya, çeşitli alanlarda işbirliğinde güçlü ilerleme kaydetmeye, ticaret ölçeğini sürekli yükseltmeye, Çin-Belarus Sanayi Parkı gibi projeleri etkin şekilde uygulamaya ve halklar arası etkileşimleri sürekli derinleştirmeye hazır olduklarını ifade etti. Li, Belarus'la çok taraflı işbirliğini daha da güçlendirmeye, Barış İçinde Bir Arada Yaşamanın Beş İlkesi'ni ortaklaşa teşvik etmeye, eşit ve düzenli bir çok kutuplu dünyayı ve evrensel olarak fayda sağlayan ve kapsayıcı bir ekonomik küreselleşmeyi savunmaya, küresel yönetişim sisteminin daha adil ve makul doğrultuda gelişimini teşvik etmeye ve gelişmekte olan ülkelerin ortak çıkarlarını korumaya istekli olduklarını söyledi.

Çin Başbakanı Li Qiang Belarus'un başkenti Minsk'te bulunan Bağımsızlık Sarayı'nda Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile bir araya geldi, 22 Ağustos 2024. (Fotoğraf: Rao Aimin/Xinhua)

İki ülkenin, temel çıkarlara ilişkin önemli konularda her zaman birbirine güçlü destek verdiğini kaydeden Lukaşenko ise, güçlü bir gelişme ivmesi sergileyen Belarus-Çin ilişkilerinin tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını belirtti. Çin'in Belarus tarafının ekonomik ve sosyal kalkınmasına uzun süredir verdiği özverili yardımı yürekten takdir ettiklerini söyleyen Lukaşenko, Çin'le yakın üst düzey etkileşimleri sürdürmeye ve ekonomik, ticaret, tarım, bilim ve teknoloji alanlarında tatbiki işbirliğini derinleştirmeye hazır olduklarını dile getirdi. Lukaşenko Cumhurbaşkanı Xi'nin önerdiği önemli küresel inisiyatiflere aktif şekilde katılmaya ve her türlü koşulda geçerli Belarus-Çin kapsamlı stratejik ortaklığının daha fazla ilerlemesini sağlamaya istekli olduklarını vurguladı.