Xinhua

Çin Başbakanı Li: Çin-ABD işbirliği hem iki ülkeye hem de dünyaya fayda sağlıyor

BEİJİNG, 11 Mart (Xinhua) -- Çin'in ulusal yasama organının yıllık oturumunun ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Li, Çin-ABD ilişkilerinin düzeltmenin iki ülkenin...

Abone Ol

BEİJİNG, 11 Mart (Xinhua) -- Çin'in ulusal yasama organının yıllık oturumunun ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Li, Çin-ABD ilişkilerinin düzeltmenin iki ülkenin halklarının refahını olumlu etkileyeceğini kaydetti.

Çin ile Amerika Birleşik Devletleri'nin BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri olduğunu hatırlatan Li, Çin ile Amerika Birleşik Devletleri'nin sırasıyla dünyanın en büyük gelişmekte olan ülkesi ve en gelişmiş ülkesi olduğunu belirtti. Li, her iki ülkenin ortak çabasını ve işbirliğini gerektiren pek çok küresel zorluk olduğunu da söyledi.

İki ülke 50 yıl önce aralarındaki buzları eritmiş ve ikili ilişkilerin normalleştirilmesi yolculuğuna başlamıştı. Başbakan Li, iniş ve çıkışlara rağmen Çin-ABD ilişkilerinin geçen yarım yüzyılda ilerleme kaydettiğini belirtti.

Çin, iki ülkenin, liderlerinin geçen yılın sonunda düzenledikleri sanal toplantıda vardıkları ortak mutabakat doğrultusunda hareket etmesini; birbirinin temel çıkarlarına ve kaygılarına saygı göstermesini; birlikte barış içinde yaşamasını ve kazan-kazan işbirliği arayışını sürdürmesini umuyor.

Başbakan, şimdi bu kapının yeniden açıldığını, tekrar kapatılmaması ve ayrışma yaşanmaması gerektiğini söyledi.

"İşbirliği bir teamül olmalı, çünkü küresel barış ve kalkınma bu işbirliğine bağlıdır" ifadelerini kullanan Li, iki ülke arasında ekonomi ve ticarette pazar rekabeti olsa bile, bunun sağlıklı ve adil olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Çin Başbakanı, Çin-ABD işbirliğinin geniş alanlara yayılabileceğine ve kullanılmayan potansiyellerin bulunduğuna dikkat çekti ve eğer ABD, Çin'e yönelik ihracat kısıtlamalarını haffetmeyi seçerse, her iki ülkenin ticaret hacminin daha da büyüyeceğini ve bu nedenle her iki ülkeye ve halklarına daha fazla fayda sağlayacağını sözlerine ekledi.