Çin Başbakanı Li Qiang Perşembe günü Belarus Başbakanı Roman Golovçenko'ya, Çin'in Belarus ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu, temel çıkarların savunulmasında karşılıklı destek vereceklerini ve birbirlerinin gerçek dostu ve ortağı olarak kalacaklarını söyledi.

MİNSK, 23 Ağustos (Xinhua) -- Çin Başbakanı Li Qiang, Çin'in Belarus'la birlikte çalışmaya hazır olduğunu, temel çıkarların savunulmasında karşılıklı destek vereceklerini ve birbirlerinin gerçek dostu ve ortağı olmaya devam edeceklerini belirtti. Li söz konusu açıklamayı Perşembe günü Belarus Başbakanı Roman Golovçenko ile görüşmesi sırasında yaptı. Çin ve Belarus'un uzun yıllara dayanan kadim dostluğa sahip olduğunu söyleyen Li, iki ülkenin her koşulda geçerli kapsamlı stratejik ortaklığının Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun stratejik rehberliğinde gelişmeye devam ettiğini ifade etti. İki ülkenin siyasi karşılıklı güveni sürekli olarak güçlendirdiğini ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini artırdığını belirten Li, Çin'in iki ülke lideri tarafından varılan önemli mutabakatı tam olarak hayata geçirmek, temel çıkarları korumada karşılıklı destek vermek, birbirlerinin gerçek dostu ve ortağı olmak, ikili ilişkilerin yüksek düzeyde sağlam ve istikrarlı gelişimini sürdürmek, çeşitli alanlarda işbirliğini derinleştirmek ve karşılıklı modernleşme çabalarını daha çok teşvik etmek üzere Belarus'la çalışmaya hazır olduğunu vurguladı. Li, iki ülke arasındaki hükümetler arası işbirliği komitesine işlerlik kazandırmaya, kalkınma stratejilerinin kenetlenmesini güçlendirmeye, yüksek kaliteli Kuşak ve Yol'u ortaklaşa inşa etmeye, ticaret ve yatırım, dijital ekonomi ve yeşil kalkınma alanlarındaki işbirliği potansiyelinden daha fazla yararlanmaya ve eğitim, kültür ve turizm alanlarında halklar arası etkileşimi artırmaya istekli olduklarını belirtti.

Çinli otomobil üreticisi Changan, yüksek kaliteli elektrikli araç markası AVATR'ı Tayland'da tanıttı Çinli otomobil üreticisi Changan, yüksek kaliteli elektrikli araç markası AVATR'ı Tayland'da tanıttı
Çin Başbakanı Li Qiang, Belarus Başbakanı Roman Golovçenko ile Belarus'un başkenti Minsk'te görüştü, 22 Ağustos 2024. (Fotoğraf: Liu Bin/Xinhua)

Golovçenko ise ikili ilişkilerin iki ülke liderinin stratejik rehberliğinde son yıllarda kayda değer ilerleme kaydettiğini belirterek, Belarus'un Çin'in iyi bir dostu ve ortağı olarak kalmaya, tek Çin ilkesine sıkı sıkıya bağlı olmaya ve Hong Kong, Xinjiang ve Xizang ile ilgili konularda Çin'in tutumunu kararlılıkla desteklemeye hazır olduğunu söyledi. Çin'in yıllardır yaptığı destek ve yardımın ülkesinin ekonomik ve sosyal kalkınmasını güçlü şekilde desteklediğini kaydeden başbakan, iki ülke lideri tarafından varılan önemli mutabakatı hayata geçirmek, iki ülke arası etkileşimleri her seviyede güçlendirmek, Kuşak ve Yol İnisiyatifi çerçevesinde ticaret, sanayi, bilim ve teknoloji ve tarım alanlarında tatbiki işbirliğini artırmak, alt ulusal ve kültürel etkileşimlerin yanı sıra uluslararası ve çok taraflı ilişkilerde koordinasyonu güçlendirmek ve Belarus ile Çin arasındaki her koşulda geçerli kapsamlı stratejik ortaklığını sürekli olarak zenginleştirmek üzere Çin ile birlikte çalışmaya istekli olduklarını belirtti. Li ve Golovçenko, 2024 ve 2025 yıllarını Çin-Belarus bilim ve teknoloji inovasyon yılları olarak resmen duyururken, Çin-Belarus Temel Bilim Araştırma Merkezi ile Belarus Ulusal Kütüphanesi Çince Kitap Merkezi'nin kurulduğunu da açıkladı. Görüşmelerin ardından iki hükümet arasında ortak bir bildiri imzalayan iki başbakan, Kuşak ve Yol işbirliği, hizmet ticareti ve yatırım, yeşil kalkınma, bilim ve teknoloji, kültür ve yerel idareler konularında bir dizi ikili işbirliği anlaşmasının imza törenine katıldı. İkili ayrıca ortak basın toplantısı düzenledi.

Kaynak: rss