ABU DABİ, 13 Eylül (Xinhua) -- Çin Başbakanı Li Qiang, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile BAE'nin başkenti Abu Dabi'de bir araya geldi. 

Li Perşembe günü gerçekleşen görüşmede BAE ile ikili ticaret hacmini daha da artırmak, yeni enerji, elektrikli araçlar, üst düzey imalat, biyotıp ve dijital ekonomi gibi alanlarda işbirliği fırsatlarını araştırmak, yükselen sektörler ve geleceğin sektörlerinin ileriye dönük planını ortaklaşa belirlemek ve yeni ekonomik büyüme noktaları oluşturmak istediklerini söyledi.

İletişimi artırmak ve Çin-BAE yatırım ve işbirliği üst düzey komite mekanizmasına tam anlamıyla işlerlik kazandırmak için BAE ile birlikte çalışmaya istekli olduklarını kaydeden Li, Çinli şirketlerin BAE'de yatırım yapmaları için gerekli olan elverişli iş ortamının sürdürülmesini istedi.

Li, Çin-Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) serbest ticaret anlaşmasına ilişkin müzakerelerin en kısa sürede tamamlanması için BAE ve diğer KİK ülkeleriyle çalışmayı sürdürme konusunda istekli olduklarını belirtti.

Çin ve ABD, savunma politikası koordinasyon toplantısı gerçekleştirdi Çin ve ABD, savunma politikası koordinasyon toplantısı gerçekleştirdi

Al Nahyan ise Li'den Cumhurbaşkanı Xi'ye en içten selamlarını iletmesini istedi ve bu yılın ikili diplomatik ilişkilerin 40. yıldönümü olduğunu hatırlattı. Al Nahyan iki ülke arasındaki çok yönlü dostane ilişkilerin daha önce görülmemiş düzeye ulaşarak devletler arası ilişkiler için model oluşturduğunu belirtti.

Al Nahyan, BAE-Çin ilişkilerine büyük önem verdiği ve ikili ilişkilerin geliştirilmesinde yaptığı stratejik kılavuzluktan dolayı Xi'ye şükranlarını iletti.

Al Nahyan, ülkesinin tek Çin ilkesine bağlı olduğunu belirterek, Çin'in güvenilir işbirliği ortağı ve yüksek kaliteli Kuşak ve Yol işbirliği sürecinde de stratejik ortak olmak istediklerini ifade etti.

Al Nahyan, Çin ile her düzeyde daha yakın etkileşimde bulunmayı, Çin-BAE yatırım ve işbirliği üst düzey komite mekanizmasına tam anlamıyla işlerlik kazandırmayı, ekonomi, ticaret, yatırım, enerji, sağlık, eğitim gibi alanlarda tatbiki işbirliğini derinleştirmeyi ve iki ülke arasındaki kapsamlı stratejik ortaklığı zenginleştirmeyi sürdürmeyi istediklerini ifade etti.

Al Nahyan, BAE'nin uluslararası ve çok taraflı ilişkilerde Çin ile iletişim ve işbirliğini güçlendirmeye ve dünya barışı, istikrarı ve kalkınmasını teşvik etmeye hazır olduğunu sözlerine ekledi. 

Kaynak: rss