Çin

Çin Başbakanı Li, Almanya ile ilişkilerde yeni bir kalkınma dönemi çağrısı yaptı

Abone Ol

BERLİN, 19 Haziran (Xinhua) -- Çin Başbakanı Li Qiang, Pazar günü resmi ziyaret için Almanya'ya gitti. Li, ziyareti sırasında 7. Çin-Almanya hükümetler arası istişare toplantısına da katılacak. Li, Berlin'e inişinde yaptığı açıklamada daha fazla işbirliği potansiyeli keşfetmek ve ikili ilişkilerde yeni gelişim fırsatları yakalamak için Berlin ile birlikte çalışmaya hazır olduklarını söyledi. Başbakan olduktan sonra yaptığı ilk yurtdışı turunun ilk ayağının Almanya olduğuna işaret eden Li, ziyaretin iki ülke arasındaki geleneksel dostluğu ilerleteceğini ve işbirliğini derinleştireceğini ifade etti. Li, geçen sene diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 50. yıl dönümü nedeniyle Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in Alman mevkidaşı Frank-Walter Steinmeier ile telefon görüşmesi yaptığını ve iki liderin birbirlerini tebrik ettiklerini hatırlattı.

Li, bu görüşmenin ikili ilişkilerin geliştirilmesi için stratejik rehberlik sunduğunu söyledi. Çin-Almanya ilişkilerinde son yıllarda istikrarlı ilerleme kaydedildiğini söyleyen Li, ekonomi ve ticaret, teknoloji, halklar arası ve kültürel etkileşimin yanı sıra yeşil kalkınma gibi alanlarda elde edilen yeni başarılar sayesinde ikili işbirliğinin sürekli derinleşip genişlediğini vurguladı. Li, iki ülkenin yeni kurulan hükümetlerinin 7. Çin-Almanya hükümetler arası istişare toplantısında ilk kez bu kadar geniş kapsamlı şekilde bir araya geleceklerini ifade etti. Başbakan, daha fazla işbirliği potansiyeli keşfetmek, farklılıkları doğru şekilde ele almak ve çok yönlü stratejik ortaklığı zenginleştirmek için karşılıklı saygı, farklılıkları muhafaza ederek ortak zemin arama, karşılıklı fayda ve kazan-kazan anlayışına dayalı sonuçlar elde etme ilkelerine dayalı olarak Almanya ile açık ve derinlemesine fikir alışverişinde bulunmaya hazır olduklarını söyledi. Li böylece, istikrarlı küresel tedarik zincirlerinin yanı sıra dünya barışını ve refahını sürdürmek için olumlu ve güçlü bir mesaj verileceğini belirtti.

Li, resmi ziyareti sırasında Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile bir araya gelecek ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile birlikte 7. Çin-Almanya hükümetler arası istişare toplantısına başkanlık edecek. Çin-Almanya Ekonomik ve Teknik İşbirliği Forumu'na ve Çinli ve Alman girişimciler için bir yuvarlak masa toplantısına iştirak edecek olan Li, Alman sanayi ve iş çevrelerinden temsilcilerle bir araya gelerek Bavyera eyaletindeki Alman şirketlerini de ziyaret edecek. Li, Pazar günü öğleden sonra özel uçakla Beijing'den ayrılmıştı. Scholz ve Fransız hükümeti tarafından davet edilen Li, Almanya'da 7. Çin-Almanya hükümetler arası istişare toplantısına katılıp resmi ziyaretini tamamladıktan sonra Fransa'ya resmi ziyaret gerçekleştirerek burada Yeni Küresel Finansman Anlaşması Zirvesi'ne katılacak.