BEİJİNG, 22 Nisan (Xinhua) -- Çin Başbakanı Li Keqiang, Avusturya Şansölyesi Karl Nehammer'ın talebi üzerine Şansölye ile Cuma günü bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Li, Nehammer'i Avusturya şansölyesi olarak göreve başlamasıyla ilgili bir kez daha tebrik etti. Avusturya'nın Çin'in Avrupa Birliği'ndeki önemli bir işbirliği ortağı olduğunun altını çizen Li, diplomatik bağların 51 yıl önce kurulması sebebiyle Çin-Avusturya ilişkilerinin iki taraf arasındaki işbirliğinin sürekli derinleşmesiyle birlikte sistemlerindeki, kültürlerindeki ve kalkınma seviyelerindeki birçok farklılığın üstesinden geldiğini söyledi.

Li, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile Avusturyalı mevkidaşı Alexander Van der Bellen'in 2018'de Çin-Avusturya dostane stratejik ortaklığını kurarak ilişkileri yeni bir seviyeye taşıdığını hatırlattı. Li, Çin'in Avusturya'yla diyalog ve iletişimi güçlendirmeye, çeşitli alanlarda tatbiki işbirliğini derinleştirmeye ve Çin-Avusturya ilişkilerinin kuvvetli ve istikrarlı şekilde gelişimini ileri taşımaya hazır olduğunu söyledi. Li, mevcut uluslararası ve bölgesel durumun karmaşık ve kırılgan olduğuna, ekonomik küreselleşmenin de şiddetli rüzgarlarla karşı karşıya bulunduğuna işaret etti.

Çin ve AB'nin ikisi de dünyanın önde gelen ekonomileri ve birbirlerinin önemli ticaret partnerleri olan kapsamlı stratejik ortaklar olduğunu belirten Li, iki yönlü dışa açılma ve işbirliğine daha fazla önem vermeleri, iletişim ve diyalogu güçlendirmeleri ile Çin-AB ilişkilerinin istikrarlı kalkınması ve ikili işbirliğinin aktif şekilde ilerlediğine dair ortak bir işaret vermenin yanında, Çin ile AB arasındaki lojistiğin sorunsuz olmasını, istikrarlı endüstri ve tedarik zincirleri ile gıda ve enerji güvenliğini sağlamaları gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yanqing-bölgesindeki-Erkekler-Alp-Disiplini-İniş-1.-antrenmanına-katılan-Avusturya'dan-Matthias-Mayer

Beijing'in Yanqing bölgesindeki Erkekler Alp Disiplini İniş 1. antrenmanına katılan Avusturya'dan Matthias Mayer, 3 Şubat 2022. (Fotoğraf: Zhang Chenlin/Xinhua)

Vietnam'da Yagi Tayfunu nedeniyle ölenlerin sayısı 197'ye yükseldi, 128 kişi kayıp Vietnam'da Yagi Tayfunu nedeniyle ölenlerin sayısı 197'ye yükseldi, 128 kişi kayıp

Dışa açılmanın Çin'in temel ulusal politikası olduğuna dikkat çeken Li, bunun sadece ülkenin büyümesini artırmadığını, aynı zamanda da tüm dünyaya fayda sağladığını ve bu politikadan hiçbir zaman vazgeçilmeyeceğini belirtti. "Uluslararası manzara ne yönde değişirse değişsin, Çin dışa açılmaya ve ikili ile çoklu uluslararası işbirliklerini derinleştirmeye devam edecek" diyen Li, büyük ve açık bir Çin pazarının her zaman için aralarında Avusturya'nın da bulunduğu dünyanın dört bir yanından şirketi, yatırım yapmak ve işlerini geliştirmek için çekeceğini söyledi. Nehammer, kendi açısından Avusturya ve Çin'in uzun bir süre kuvvetli bir ilişkiyi devam ettirdiğini ve iki ülkenin çeşitli alanlarda başarılı işbirlikleri gerçekleştirdiğini belirtti.

Çin'in uluslararası ilişkiler için hayati bir katılımcı olduğuna dikkat çeken Nehammer, Avusturya'nın Çin'le ilişkilerinin üzerine titrediğini, tek-Çin politikasına bağlı olduğunu ve Çin ile işbirliğini derinleştirmek ile Avusturya-Çin dostane stratejik ortaklığının daha da gelişmesini teşvik etmek istediğini ifade etti. Nehammer, "Avusturya, AB ile Çin arasındaki diyalog ile iletişimin güçlendirilmesinin yanı sıra AB-Çin ilişkilerinin düzenli şekilde gelişmesini destekliyor" dedi.

İki taraf, Ukrayna meselesiyle ilgili de görüş alışverişinde bulundu. Çin'in prensip sahibi pozisyonunun üzerinde bir kez daha duran Li, Çin'in her zaman bağımsız bir barış dış politikası izlediğini, BM Sözleşmesi'nin amaçları ile ilkelerini desteklediğini, uluslararası hukuk ile uluslararası ilişkileri yöneten küresel düzeyde tanınmış normlara uyduğunu ve tüm ülkelerin egemenlik ile toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu söyledi. Li, tüm tarafların, özellikle daha büyük bir insani krizi önlemek için, ateşkes sağlamak ve çatışmayı diyalog ile müzakere yoluyla sona erdirmek için ilgili tarafları ortaklaşa teşvik edeceği umudunu da dile getirdi.