ASTANA, 28 Kasım (Xinhua) -- Çin Başbakan Yardımcısı Ding Xuexiang, Çin ve Kazakistan cumhurbaşkanlarının vardığı önemli uzlaşıyı hayata geçirmek, Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin yüksek kaliteli inşasını teşvik etmek ve iki ülke arasındaki kalıcı kapsamlı stratejik ortaklığı bir üst seviyeye çıkarmak üzere Kazakistan'la çalışmaya hazır olduklarını söyledi. 26-27 Kasım tarihlerinde Kazakistan'ı ziyaret eden Ding, Pazartesi günü Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile gerçekleştirdiği görüşmede söz konusu açıklamayı yaptı.

New York Times: Çin küresel yeşil dönüşümde son dönemde kaydedilen ilerlemelerde başı çekiyor New York Times: Çin küresel yeşil dönüşümde son dönemde kaydedilen ilerlemelerde başı çekiyor

Aynı zamanda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Büro üyesi olan Ding, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in içten selamlarını ve iyi dileklerini Tokayev'e iletti. Çin-Kazakistan işbirliğinin sağlam bir temele, büyük bir potansiyele ve geniş imkanlara sahip olduğunu kaydeden Ding, karşılıklı güvenin temelini sağlamlaştırmak, kalkınma stratejileri arasındaki sinerjiyi güçlendirmek, politika koordinasyonunu artırmak ve karşılıklı fayda sağlayan işbirliğini genişletmek suretiyle kalkınma hedeflerini gerçekleştirmede birbirine yardımcı olmak üzere Çin'in Kazakistan'la çalışmaya hazır olduğunu vurguladı. Ding, Çin'le Kazakistan arasındaki geleneksel dostluğu ileri taşımak amacıyla iki tarafa Kuşak ve Yol İnisiyatifi ile Kazakistan'ın Parlak Yol İnisiyatifi arasındaki sinerjiyi teşvik etme, yeni işbirliği biçim ve yollarını aktif şekilde araştırma ve kültür, turizm, eğitim, spor ve gençlik ile alt ulusal seviyelerde işbirliğini derinleştirme çağrısında bulundu.

Ding, bölgesel barış ve istikrarı ortaklaşa sürdürmek üzere Çin-Orta Asya mekanizmalarının istikrarlı işleyişini teşvik etmek için Kazakistan'la çalışmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi. Ding'den en içten selamlarını Çin Cumhurbaşkanı Xi'ye iletmesini isteyen Tokayev ise Kazakistan'ın yüksek kaliteli Kuşak ve Yol işbirliğini kararlı şekilde desteklediğini ve Çinli işletmelerin Kazakistan'a yatırım yapmasından memnuniyet duyacaklarını söyledi. Tokayev, çeşitli alanlarda pratik işbirliğini derinleştirmek, terörün "üç gücü" ile kararlılıkla mücadele etmek, halklar arası etkileşimleri ve alt ulusal işbirliğini güçlendirmek, ayrıca iki ülke arasındaki kalıcı kapsamlı stratejik ortaklıkta yeni başarıları teşvik etmek üzere Çin'le çalışmaya istekli olduklarını kaydetti. Kazakistan ziyaretinde Kazakistan Başbakanı Alihan İsmailov ile de bir araya gelen Ding, Kazakistan Başbakan Birinci Yardımcısı Roman Sklyar ile birlikte 11. Çin-Kazakistan İşbirliği Komitesi Toplantısı'na eş başkanlık yaptı.

Editör: Şeymanur Erbay