Dünya

Çin bankalarındaki döviz mevduatları yılın ilk yarısında 129,7 milyar dolar arttı

Wang Chunying düzenlediği basın toplantısında, Çin bankalarının döviz mevduatı bakiyesinin Haziran ayı sonu itibarıyla 1 trilyon ABD dolarını aştığını söyledi. Wang, döviz mev...

Abone Ol

Wang Chunying düzenlediği basın toplantısında, Çin bankalarının döviz mevduatı bakiyesinin Haziran ayı sonu itibarıyla 1 trilyon ABD dolarını aştığını söyledi. Wang, döviz mevduatlarındaki artışı mal ticaretinde yaşanan fazlaya bağladı. 2021'in ilk yarısında Çin'in sınır ötesi mal ticaretinde verilen fazla, 2021'in ilk yarısında yıllık yüzde 74 artışla 160 milyar ABD dolarına yaklaştı.

Wang döviz mevduatlarındaki artışın, işletmelerin beklentilerinin daha rasyonel hale geldiğine işaret ettiğini belirtti ve bunun sebebi olarak da son yıllarda döviz kurunda istikrar beklentilerinin artmasını, döviz işlemlerinin daha olgun hale gelmesini ve piyasa oyuncularına ait yerel ve yabancı para fonlarının daha rasyonel yönetilmesini gösterdi.

Wang, mevduatlardaki artışın bankaların dış varlıklarını artırmasına da yardımcı olduğunu ve bunun da uluslararası ödemelerde bir denge sağlanmasını desteklediğini söyledi. Cuma günü açıklanan verilere göre, Çin'in dış borç stoğu Mart sonu itibarıyla 2,5 trilyon ABD doları seviyesine geldi ve bu rakam geçtiğimiz yıl sonuna göre yüzde 5'lik bir artışa işaret etti.

Wang, Çin'in dış borcundaki artışın asıl olarak yabancı yatırımcıların elinde bulunan Çin iç borçlanma senetlerindeki artıştan kaynaklandığını söyledi. Wang'a göre, Çin ekonomisi küresel anlamda toparlanmaya öncülük ettiği ve Çin'in tahvil piyasası dışa açılmaya devam ettiği için, 2020'den bu yana yabancılar tarafından satın alınan Çin iç borçlanma senetlerindeki artış, Çin'in toplam dış borç stokunda yaşanan artışın yaklaşık yarısını oluşturdu.