Dünya

Çin bankaları kredileri reel ekonomiye yönlendiriyor

Devlete ait en büyük altı ticari bankanın son altı aylık raporlarına göre, en büyük dört bankanın her biri, yılın ilk yarısında bir trilyon yuandan (yaklaşık 154.97 milyar ABD...

Abone Ol

Devlete ait en büyük altı ticari bankanın son altı aylık raporlarına göre, en büyük dört bankanın her biri, yılın ilk yarısında bir trilyon yuandan (yaklaşık 154.97 milyar ABD doları) fazla yeni kredi verdi ve küçük ve mikro firmalara, tarıma ve gelişmekte olan endüstriler gibi kilit reel ekonomi sektörlerine nakit enjekte etti.

Çin İnşaat Bankası (CCB) Başkanı Wang Jiang, salgın kontrol çabalarının hız kazanması ve temel ekonomik göstergelerin yukarı yönlü ivmeyi sürdürmesi nedeniyle işletmelerin, kredilere yönelik talebinin daha da arttığını söyledi. Sektör uzmanları, kredi arz yapısının optimize edilmesi ve finansman hizmetlerinin daha hedefli ve kesin hale gelmesiyle birlikte bankaların, reel ekonominin toparlanmasında olumlu bir rol oynadığını belirtti.

Çin Sanayi ve Ticaret Bankası (ICBC), küçük ve mikro ölçekli işletmelere verilen kredilerin yönlendirilmesinde başı çekerken, onu Çin Ziraat Bankası (ABC) ve Çin Bankası (BOC) izledi. ICBC tarafından verilen kapsayıcı kredilerin büyüme oranı yılın ilk yarısında yüzde 40,4 olurken, ABC ve BOC'un büyüme oranları da yüzde 30'u aştı.

Yeşil krediler de, Çin'in karbon hedefleri bağlamında çok hızlı bir şekilde büyüdü. Haziran ayının sonunda, ICBC, ABC, BOC ve CCB'nin tümü, bir trilyon yuandan fazla yeşil kredi bakiyesi bildirdi. Başta BOC olmak üzere bankalar ayrıca, gelişmekte olan stratejik endüstrilere sağladıkları finansal desteği de artırdı. BOC'un sektörlere verdiği kredi, geçen yılın sonuna göre yüzde 83,5 oranında artış gösterdi.

ABC Başkanı Zhang Qingsong, bankanın kırsal bölgelere canlılık getirmek için kredi desteğini artırdığını söyledi. Banka, ilçe düzeyindeki bölgelere verilen krediler dengesinin Haziran ayı sonu itibarıyla 5,9 trilyon yuan olduğunu bildirdi. "Evler spekülasyon için değil, yaşamak içindir" ilkesi ve ülkenin finansal riskleri önleme ve etkisiz hale getirmeye yönelik düzenleyici kontrolü uyarınca, Çin'in emlak sektörüne verilen krediler, ilk altı ayda daha yavaş bir büyüme kaydetti.

Resmi veriler, kapatılmamış emlak kredilerinin geçen yıla göre yüzde 9,5 artarak Haziran sonu itibarıyla 50,78 trilyon yuana çıktığını gösteriyor. Bankaların verdiği bilgiye göre, yeni kredi kotaları esas olarak konut sakinlerinin yaşamak için kendi evlerini satın alma taleplerini karşılamak için verildi.

Bankalar, önümüzdeki yarı yıl boyunca verilen kredilerin istikrarlı büyüme ivmesini sürdüreceğini ve kredilerin yapısının daha da optimize edileceğini belirtti. İletişim Bankası Başkanı Liu Jun, canlanan kırsal alanlar, yeşil ekonomi ve gelişmiş imalat dallarında kredi talebi güçlü olduğu için, bu sektörlere yönelik proje rezervlerini artıracaklarını söyledi.

Bu dönem içinde bankalar, bireysel kredilere de ağırlık verecek. Çin Posta Tasarruf Bankası, tarımsal projelere ve küçük ve mikro ölçekli kredilere odaklanarak perakende işletmelere daha fazla kredi sağlayacağını bildirdi. Zhang, ABC'nin ilçe düzeyindeki bölgelere, özel işletmelere ve nakit girişi olmayan imalat sektörlerine verdiği mali desteği artıracağını belirtti.