Çin'in Ay keşif programının baş tasarımcısı Wu Weiren, ülkesinin, Ay keşif programının dördüncü evresinin fizibilite çalışmalarını tamamladığını ve gelecekte Ay'ın güney kutbunda uluslararası bir Ay araştırma istasyonu kurmayı planladığını söyledi.

Kenya teknolojinin benimsenmesini artırmak için Huawei'yle işbirliğini genişletecek Kenya teknolojinin benimsenmesini artırmak için Huawei'yle işbirliğini genişletecek

Çin'in uzay alanında yayın yapan dergisi Space News'a konuşan Wu, Ay keşif programının dördüncü evresi için planlanmış üç misyon olduğunu bildirdi. Program, Chang'e-6 misyonu ile ayın güney kutbundan örnekler getirmesi, Chang'e-7 misyonu ile Ay'ın güney kutbu kaynaklarına dair detaylı bir araştırma yapılması ve Chang'e-8 misyonu ile de Ay'da araştırma istasyonu kurulmasına hazırlık amacıyla kilit önemdeki teknolojilerin test edilmesini içeriyor.

Wu, Dünya'nın kuzey ve güney kutbunda olduğu gibi, Ay'ın güney kutbunda da kutup gündüzü ve gecesi olabileceğini anlattı. Ayın kendi ekseni etrafında ve dünya etrafında dönme süresi birbirine eşit ve 28 gündür. Bu nedenle Ay'ın güney kutbunda art arda 180 günden fazla aydınlık olabilir, bu da astronotların bilimsel araştırmalarını yapabilmeleri için çok uygun olacaktır.

Çin ve Rusya, Ay'da uluslararası bilimsel araştırma istasyonu kurmak için Salı günü bir mutabakat zaptı imzalamıştı. Wu, mutabakat zaptı çerçevesinde Çin ve Rusya'nın uzay bilimleri, araştırma ve geliştirme, uzay ekipmanları ve teknolojileri alanlarındaki deneyimlerini kullanacaklarını belirtti. Wu, iki ülkenin uluslararası bir Ay araştırma istasyonu kurmak için projenin planlanması, tanıtılması, tasarlanması, geliştirilmesi, uygulanması ve işletilmesi aşamalarında yakın işbirliği yürüterek ortak bir yol haritası oluşturacağı bilgisini verdi.

Editör: İRFAN KARSLI