Çin

Çin, Ay keşif programındaki gelişmeleri açıkladı

Abone Ol

HEFEİ, 24 Nisan (Xinhua) -- Çin'in Ay keşif programının baş tasarımcısı Wu Weiren, Çin Ay keşif programının Chang'e-6, Chang'e-7 ve Chang'e-8 misyonlarını içeren dördüncü aşamasında ilerleme kaydedildiğini söyledi. Wu söz konusu açıklamayı Pazartesi günü Çin'in doğusunda yer alan Anhui eyaletinin merkezi Hefei'de düzenlenen Çin Uzay Günü kutlama etkinliğinde yaptı. Chang'e-6'nın Ay'ın uzak tarafından örnekler alacağını belirten Wu, bu özelliğiyle görevin insanlık tarihinde bir ilki gerçekleştireceğini belirtti. Chang'e-7 misyonu ise Ay'ın güney kutbuna iniş gerçekleştirecek ve Ay'da su arayacak. Chang'e-8 misyonu da Ay'ın güney kutbunda Ay materyalleri inceleyecek. Bilim insanları, bu materyalleri üç boyutlu baskı teknolojisini kullanarak ev inşa etmeyi umuyor.

Wu, Chang'e-6, Chang'e-7 ve Chang'e-8'nin Ay'ın güney kutbunda 2028'e kadar tamamlanması beklenen bilimsel araştırma istasyonunun temel bir modelini oluşturacağını söyledi. Wu, "Öte yandan uzun süreli çalışmalar için diğer ülkelerin katılımıyla Çin'in önderliğinde Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu'nun kurulması için çok çalışıyoruz" dedi. Wu, "Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu'nun kurulmasından sonra bir uluslararası örgüt kurmayı da umuyoruz" diye ekledi. Çin Ulusal Uzay İdaresi'nin (CNSA) verdiği bilgilere göre Çin, 2024'te Ay'ın uzak tarafı ile Dünya arasında iletişimi sağlayacak bir röle uydusu olan Queqiao-2'yi (Magpie Bridge-2) fırlatmayı planlıyor. Çin'in Ay keşif programının dördüncü aşaması için bir röle platformu olarak işlev görecek bu uydu, Chang'e-4, Chang'e-6, Chang'e-7 ve Chang'e-8 misyonlarına yönelik iletişim hizmetleri sağlayacak.

Pazartesi günü düzenlenen etkinlikte Queqiao-2 ile birlikte fırlatılacak iki deneysel iletişim ve navigasyon uydusuna Anhui eyaletindeki ünlü Huangshan Dağı'nın ana zirvesi olan "Tiandu Zirvesi"nden esinlenerek Tiandu-1 ve Tiandu-2 isimleri verildi. Çin'in Derin Uzay Araştırma Laboratuvarı tarafından geliştirilen iki uydu, teknoloji deneyleri gerçekleştirecek ve gelecekte kurulacak Queqiao takım uydularının tasarımı için referans sağlayacak. Çin, Ay misyonu kapsamında en son 2020'de Chang'e-5'i fırlattı. Chang'e-5'in keşif sondası, Ay'ın yakın tarafından 1.731 gram toprak örneği getirdi. Çin, 2016 yılından bu yana ilk uydusu olan Dongfanghong-1'in 24 Nisan'da uzaya gönderilmesi anısına 24 Nisan'ı Çin Uzay Günü olarak kutluyor.