Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, bu açıklamayı, Avustralya'daki Çin yatırımlarının azaldığına yönelik bir Avustralya kurumu tarafından yapılan araştırmayla ilgili basın toplantısındaki soruya cevaben yaptı.

Avustralya Ulusal Üniversitesi'nin Doğu Asya Ekonomik Araştırmalar Bürosu'nun araştırmasına göre, Çin'in Avustralya'daki doğrudan yatırımı, 2020 yılında son altı yıldaki rekor düşüşle, yüzde 61 azalarak 783 milyon dolara geriledi.

Wang, sayıların Çin-Avustralya ilişkilerindeki bazı gerçek sorunları doğru yansıtabildiğini dile getirdi. Sözcü, ikili ekonomik ve ticari işbirliğinin temelinin, karşılıklı yarar sağlama ve kazan kazan politikasından geçtiğini ifade etti. Wang, Çin şirketlerinin Avustralya'daki yatırımlarının, yerel ekonomik kalkınmayla, insanların geçim ve istihdamına büyük katkılar sağladığını belirtti.

Çin Dışişleri Bakanlığı: İspanya Başbakanı Sanchez'in ziyaretiyle ilişkilerde yeni gelişmeler bekliyoruz Çin Dışişleri Bakanlığı: İspanya Başbakanı Sanchez'in ziyaretiyle ilişkilerde yeni gelişmeler bekliyoruz

Wang, Çin'in geçen yıl toplam doğrudan denizaşırı yatırımları yüzde 3,3 oranında artarken, Avustralya'daki doğrudan yatırımlarının ciddi ölçüde düştüğünü bildirdi. Sözcü, Avustralya tarafını bu düşüşün ardındaki nedenleri ciddi şekilde düşünmeye çağırdı.

Son yıllarda Avustralya tarafının Çinli işletmelerin Avustralya'daki yatırımlarını veto etmek için sürekli "ulusal güvenlik" kavramını kötüye kullandığına işaret eden Wang, iki ülke arasında çeşitli alanlardaki normal alışveriş ve işbirliğine sık sık yersiz kısıtlamalar getirildiğini ifade etti.

Sözcü, "Bu gibi adımlar, Çinli firmaların Avustralya'ya yatırım yapma konusundaki güvenini ciddi şekilde zedeledi" dedi. Sözcüye göre, ekonomik ve ticari meselelerin siyasileştirilmesi, Avustralya'nın övündüğü pazar kuralları ve serbest rekabet ilkesine aykırı olmasının yanı sıra kendi çıkarları ve itibarına da zarar veriyor.

Wang, "Avustralya hükümeti, Çinli şirketler de dahil olmak üzere yabancı yatırımcılara adil, açık ve ayrımcı olmayan yatırım ortamı sağlamak, ayrıca Çin ile Avustralya arasında çeşitli alanlarda pratik işbirliğine elverişli şartlar yaratmak için önlemler almalı" diye konuştu.

Editör: İRFAN KARSLI