Çin: Lübnan'ın egemenlik ve güvenliğine yönelik her türlü ihlale karşıyız Çin: Lübnan'ın egemenlik ve güvenliğine yönelik her türlü ihlale karşıyız

NANJİNG, 2 Haziran (Xinhua) -- Çin Enerji Yatırım Şirketi (China Energy), Çin'in doğusundaki Jiangsu eyaletinde kömür yakıtlı enerji üretim sektörü için Asya'nın en büyük karbon yakalama, kullanma ve depolama (CCUS) tesisini faaliyete geçirdiğini duyurdu. China Energy'den Cuma günü yapılan açıklamada, şirketin Taizhou kömür yakıtlı enerji santralindeki bir üretim ünitesine bağlı olan tesisin her yıl 500.000 ton karbondioksit yakalayacağı bildirildi.
China Energy'nin Jiangsu şubesi başkanı Ji Mingbin, "Projenin deneme faaliyeti sırasında CCUS sistemi, güvenilir performans ve yüksek güvenlik standartları sergiledi. Ayrıca enerji verimliliği göstergeleri ve ürün kalitesinin, belirlenen seviyelerde ya da bu seviyelerin üzerinde olduğu görüldü" şeklinde konuştu.

Ji, üretilen ve yakalanan tüm karbondioksitin kullanılabildiğini, şirketin bu alanda halihazırda 8 firmayla sözleşme imzaladığını açıkladı. Ji, yakalanan karbondioksite yönelik öncelikli uygulamaların kuru buz imalatı ve kaynakçılıkta kullanılan koruyucu gazlarının üretimi olduğunu kaydetti. Kömür yakıtlı enerji üretim devi olan China Energy, Çin'de pilot karbon yakalama ve depolama projeleri geliştiren öncü şirketler arasında yer alıyor. Bu projeler, ülkenin 2060 yılına kadar karbon nötr olma hedefini gerçekleştirme çabalarına hizmet ediyor.

Editör: Şeymanur Erbay